Belföld

Sólyom kitüntette Simonyit

Magyarország és a magyarság hírnevének öregbítése, nemzetközi tekintélyének növelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Charles Simonyinak. Gyurcsánytól Radnóti-kötetet kapott.

Sólyom László felidézte az űrben járt üzletember, Charles Simonyi életének fontosabb mozzanatait – közöttük azt, hogy gyermekkorában megnyert egy űrkutatással foglalkozó versenyt – kiemelve, hogy a Microsoft Word és Excel programok elkészítése milyen nagy teljesítmény volt. Köszönetet mondott azért, hogy Charles Simonyi az űrben magyarul szólalt meg, és többször is hangsúlyozta magyarságát. Külön megköszönte, hogy az üzletember ösztöndíjat alapított magyar tudósoknak.

Charles Simonyi úgy fogalmazott: nagyon meghatja a kitüntetés és az, hogy Magyarországon így figyelemmel kísérték karrierjét és űrutazását is. Hozzátette: köszöni, hogy itt felismerték, hogy amerikai állampolgársága ellenére mit jelent neki Magyarország, “amelyet mindig a szívében hordoz”. Az üzletember egy olyan magyar zászlót vitt ajándékba a köztársasági elnöknek, amelyet lepecsételtek az űrállomáson.


Napi 16 naplemente


Ezt követően az űrturista Habsburg György meghívására a Magyar Vöröskereszthez látogatott. “Optimizmus töltött el, látva a Földet a világűrből, hogy milyen gyönyörű, fenséges és csendes” – mondta Charles Simonyi élménybeszámolójában. A magyar születésű űrhajós úgy fogalmazott, rövid kéthetes utazása tulajdonképpen felkiáltójel volt egy komoly és hosszú alapos kiképzés végén. Az amerikai-magyar űrturista felejthetetlen élménynek nevezte, amikor meglátta az űr feketeségét, a föld csodálatos kék színét, a napfelkeltéket és naplementéket naponta 16 alkalommal, és megérezte a súlytalanság rendkívüli állapotát.


A világ ötödik űrturistája

Charles Simonyi, a világ ötödik űrturistája felidézte: utazásának célja a civil űrutazás előremozdítása, a fedélzeti kutatás segítése, és – különösen a gyermekeket megcélozva – a tudomány népszerűsítése volt. Simonyi szólt arról, hogy 1966-ban hagyta el Magyarországot, de soha nem feledkezett meg szülőföldjéről. Örömét fejezte ki, hogy a földet érése utáni rövid rehabilitációs időszakot követően Budapestre utazhatott.

Simonyi elmondta, kötelességének érzi, hogy tapasztalatait másokkal is megossza, így könyvet ír úti élményeiből. Az útja iránti érdeklődést jelzi, hogy több mint négymillióan olvasták az űrutazásról beszámoló honlapját. Kifejtette: ugyanúgy telt egy napja mint a Földön: reggel felkelt, megmosakodott, majd dolgozott, és este nagyon fáradtan lefeküdt. Annyi különbséggel, hogy este kilenckor keltek fel és reggel hatkor mentek az ágyba, így soha senki nem tudta milyen nap van. Azt üzente a következő civil űrhajósnak: “feltétlenül csinálja meg!”.


Nem látott ufót

Arra a kérdésre, hogy látott-e ufót az űrben, elmondta: az űrhajósok sok olyan dolgot látnak, aminek az eredete nem világos, de legtöbbjükre van magyarázat, ilyenek az űrhajó oldaláról lepattogzó fényes darabkák. Beszámolója szerint sok ilyen vizuális illúzió van az űrben.

A sajtótájékoztató végén Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós gratulált Charles Simonyinak, és átadta neki a Nemzetközi Űrhajózási Szövetség jelvényét, amivel csak azok rendelkeznek, akik megjárták a világűrt.

Napjaink egyik legnagyobb magyarja

Habsburg György a sajtótájékoztatón köszöntőjében napjaink egyik legnagyobb magyarjának nevezte Charles Simonyit. Ezt követően Charles Simonyi és Habsburg György átadták a Magyar Vöröskereszt által hirdetett rajzpályázat nyerteseinek az elismerő díjakat. A rajzpályázat győztesei kérdezhettek. Simonyi a gyerekeknek válaszolva elmondta, hogy a legáltalánosabb érzés az űrben a súlytalanság állapota, amit ahhoz hasonlított az űrhajós, mintha az ember víz alatt lebegne. Mint mondta, az emberek fele, mint egy hosszú autóút során, beteg lesz. Ezt azonban beszámolója szerint szerencsésen megúszta az űrturista.

Gyurcsány könyvet adott


A kormányfő és felesége, Dobrev Klára koraeste a Parlamentben fogadta az űrturistát. A találkozón az Amerikában élő, magyar származású üzletembert egy 1938-ban kiadott Radnóti Miklós kötettel ajándékozták meg. A kötet érdekessége, hogy a költő Szent-Györgyi Albert felségének, Nelli Asszonynak dedikálta. Gyurcsány Ferenc és felesége a találkozót követően vacsorán látta vendégül Charles Simonyit és Habsburg Györgyöt a Parlament Gobelin termében.


Charles Simonyi űrturistaként április 7-én indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége április 21-én szállt le két hivatásos űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria társaságában. Az 58 éves Simonyi, aki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjának atyjaként vált ismertté, és akit a Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorol, médiajelentések szerint 25 millió dollárt fizetett a 12 napos űrkalandért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik