Belföld

Fodor leteheti az esküt

Alkalmasnak találta Fodor Gábort a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) vezetésére az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, amelynek több ellenzéki képviselője is támogatta a jelöltet a testület szerdai ülésén. Így május hetedikén, két hét múlva hétfőn teheti le az esküjét.

A bizottság az SZDSZ-es politikus miniszteri alkalmasságáról 12 igen szavazattal, 7 tartózkodó voks mellett döntött. Az ellenzéki képviselők közül a fideszes Fehérvári Tamás és Bányai Gábor támogatta Fodor Gábort. A miniszterjelölt hangoztatta, hogy a továbbiakban a környezetvédelmet nem egy szakminisztérium ágazati kérdéseként kívánja kezelni, hanem annak az egész kormány gondolkozásában meg kell jelennie.

Megítélése szerint a tárca az elmúlt években jó teljesítményt nyújtott, kiváló szakembereket foglalkoztat, azonban a politikában most váltás kell. A minisztériumot átvilágításnak kívánja alávetni, mert szavai szerint az esetleges változtatásokat meg kell alapozni. Hozzátette, hogy a tárca felső vezetésében jelenleg stabilitást lát, a jövőben alapvetően rájuk kíván támaszkodni.

Fodor: környezettudatosabb élet kell

Fodor Gábor fő törekvéseként említette, hogy a környezetvédelem iránt fogékonyak társadalmi bázisa szélesedjen. Az embereket környezettudatosabbá téve rá kell venni, hogy tegyenek a felnövekvő generációk érdekében lépéseket – mondta. A miniszterjelölt hangoztatta: ki akar lépni abból a közéleti helyzetből, amelyet a szembenállás jellemez. Össztársadalmi közös üggyé kívánja tenni a környezetvédelmet, mint ahogyan az például a bősi vízlépcső ügyében a rendszerváltozáskor volt.

Kérdéses források

Képviselői felvetésekre válaszul Fodor Gábor kifejtette, hogy a “környezetvédelmi szabályok dzsungelében radikális deregulációt” tervez, ezzel összefüggésben pedig meg kívánja erősíteni a szakhatósági rendszert. Az ehhez szükséges pluszforrások előteremtését firtató kérdések elől kitért a miniszterjelölt, mondván, a tárca költségvetésének megszavazása az Országgyűlés felelőssége. “Tessék tenni azért, hogy jó irányban változzon a helyzet” – mondta a bizottság tagjainak válaszul.

Fodor Gábor kiemelte, hogy a tárca politikájának középpontjában a fenntartható fejlődés megteremtése, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem áll majd. A miniszterjelölt saját véleményeként megjegyezte, hogy a tárcát legszívesebben fenntartható fejlődésügyi minisztériummá nevezné át.

Tovább elődje útján

A már készülő fenntarthatófejlődés-stratégiát és az éghajlatváltozási stratégiát még az idén be kell fejezni, hogy azok szempontrendszere a jövő évi költségvetésbe már bekerülhessen – emelte ki Fodor Gábor. Hozzáfűzte, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi posztját ötpárti megegyezéssel mielőbb létre kell hozni. Az energetikai kihívások kapcsán arról biztosította a bizottságot, hogy a megújuló energiaforrások mellé áll, azt az ország “kitörési pontjának” tartja.

A miniszterjelölt az atomenergiát illetően nem foglalt állást, csupán annyit mondott, nem tudja elképzelni, hogy újabb atomerőművi blokkok építése ügyében ne kérdezzék meg előbb az embereket a véleményükről. Fodor Gábor arról is beszélt, hogy “az elmúlt időszakban elfelejtett Vásárhelyi-tervet újra kell indítani”. Célja továbbá, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szándékával összhangban a bicikliutak hosszát a kormányzati ciklus végére megduplázza. A miniszterjelölt a Tubesre tervezett lokátor kapcsán azt mondta, hogy elfogadja, de “nem rajong” a helyszínért.



Fodor leteheti az esküt 1

Fodor Gábor környezettudatosabb társadalmat szeretne (Fotó: MTI)



Együttműködésre törekszik

Fodor Gábor többször is hangsúlyozta, hogy pártállástól függetlenül együttműködésre törekszik a politikával, de legfőképp a parlament környezetvédelmi bizottságával. Fontosnak tartja ezen túl a kooperációt a tudománnyal, a gazdasági élettel, és a zöld szervezetekkel is.

Mindenki örült neki

Gusztos Péter, a bizottság SZDSZ-es képviselője azt mondta, hogy a tárca érdekérvényesítő képessége mindenképpen javul majd, mert Fodor Gábor az eddigi környezetvédelmi miniszterek közül a pártján belül a legbefolyásosabbnak tekinthető.

Orosz Sándor, a testület szocialista alelnöke üdvözölte Fodor Gábor felvázolt céljait, különösen azt a szándékát, hogy a kormány hangsúlyosabban kezelje a környezetvédelem kérdéseit.

Molnár Béla KDNP-s képviselő szimpatikusnak nevezte a miniszterjelölt bemutatkozását. Biztosította arról, hogy a KDNP nyitott az együttműködésre.

Katona Kálmán, a bizottság MDF-es elnöke örömét fejezte ki, hogy jogász kerül a tárca élére, mert így talán – mondta – a jogérvényesítés hatékonyabb lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik