Belföld

Pelczné a leggyengébb láncszem?

Öten pályáznak a Fidesz négy alelnöki posztjára. Orbán kiáll a mostani nevek mellett, de belső fórumokon állítólag kiderült: Pelczné Gáll Ildikó nem igazolta a belé vetett bizalmat – írja a Népszabadság.

A lap információi Orbán Viktor általánosságban kiáll a mostani alelnökök, Schmitt Pál, Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó és Pokorni Zoltán mellett, de nyíltan nem nevez meg senkit. Belső fórumokon viszont a Fidesz elnöke egyértelműen jelzi, kit szeretne alelnöki poszton látni.

„Politikai teljesítménye alapján Pelczné Gáll Ildikó igazolta az elmúlt évek során legkevésbé, hogy helye van az alelnökök között. De miután a Fidesz már a 2006-os választások előtt imázst épített rá, s pénzt, paripát, fegyvert sem kímélt, Orbán Viktor nyilvánvalóan nem szeretné, ha kiesne. Ezért is beszélhetett arról, hogy jónak látná, “ha sok nőküldött lenne a kongresszuson” – mondta a lapnak az egyik fideszes politikus.

Schmitt Pál európai parlamenti képviselő „szorgalmasan kampányol itthon”: rendszeresen vesz részt vidéki fórumokon, ráadásul „abszolút lojális a pártelnökhöz”. Varga Mihály olyan népszerű szakpolitikusa a pártnak, hogy talán nincs is szüksége külön kampányra. Ha egyszer Orbán Viktor úgy határoz, hogy nem szeretne pártelnök vagy miniszterelnök-jelölt lenni, akkor Varga Mihályt vagy Navracsics Tibor frakcióvezetőt „jelölhetné ki” utódjának – vélik többen a pártból.

Hallani arról is, hogy a pártelnök Kósa Lajoshoz „ambivalensen viszonyul”, s a kérdés úgy is felvethető: Varga Mihály-Kósa Lajos párharcra lehet-e számítani. A pártelnökhöz közel álló egyik fideszes szerint Orbán Viktornak „nem lenne ellenére”, ha alelnöknek választanák, így ugyanis Kósa Lajos már „nem nyilváníthatna különvéleményt a partvonalon túlról”.

Fideszesek azt valószínűsítik, hogy Pokorni Zoltán mellett „nem szól külön” a pártelnök, miután a kapcsolatuk nem felhőtlen. Pokorni Zoltán mindenekelőtt a polgármesteri feladatokra koncentrál, valószínűleg nem is kampányol majd intenzíven – de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz alelnök, mivel „stabilan” népszerű. Pelczné Gáll Ildikó már elindította kampányát, részt vesz a helyi szervezetek rendezvényein, sokat szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik