Belföld

Sólyom, Gyurcsány, Szili külföldön, ki a helyettes?

Béke van, nem okozhat semmiféle problémát az, hogy az államfő, a miniszterelnök és a házelnök is külföldön tartózkodik – véli Tölgyessy Péter alkotmányjogász.

A Magyar Távirati Iroda azért kereste meg az alkotmányjogászt, mert Sólyom László köztársasági elnök Lengyelországban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Moszkvában, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pedig Olaszországban tartózkodik március 22-én.

Tölgyessy Péter a távirati irodának elmondta: béke van, nem okozhat semmiféle problémát, hogy az államfő, a miniszterelnök és a házelnök is külföldön tartózkodik. Hozzátette: minden közjogi méltóságnak megvan a maga helyettesítési rendje. Véleménye szerint a helyettesítés kérdése leginkább a miniszterelnök személyénél vetődik fel, mert szavai szerint Gyurcsány Ferencnek vannak komoly és nagy számú operatív feladatai.

Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnöknek van egy helyettes minisztere, aki helyettesíti a miniszterelnököt, ha például az nem tartózkodik az országban. Ez a kormány ügyrendjében elő van írva – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a másik két közjogi méltóságnak, az államfőnek és a házelnöknek nincsenek közvetlen operatív hatáskörei. Mint mondta, a házelnököt az alelnökei helyettesíthetik.

Hangsúlyozta azt is: a köztársasági elnök személyénél nem merül fel közvetlen operatív teendő, az államfő a jelen helyzetben akadályoztatva nincsen, tehát helyettesíteni sem kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik