Belföld

Hegedűs Lóránt tagadja, hogy meghívta David Irvinget

Sem ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, sem az általa vezetett egyházközség nem hívta meg David Irving brit történészt Magyarországra. Ezt maga a lelkész közölte szerdán az MTI-vel.

„Alulírott ifj. Hegedűs Lóránt, mint a Budapest Szabadság téri Református Egyházközség lelkipásztora és képviselője kijelentem, hogy David Irving brit történészt sem én, sem az általam vezetett egyházközség presbitériuma nem hívta meg a Budapest, V., Szabadság tér 2. szám alatt található Szabó Dezső Katakombaszínházba. A történész – a sajtótudósítások és az előre meghirdetett programsor alapján is egyértelműen – a Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett Magyarországra” – olvasható a közleményben.

A színházteremben tartott könyvdedikáció bérleti díját és rezsiköltségét egy gyülekezeten kívüli magánszemély fizette be az egyházközség pénztárába – írja a lelkész. Rámutat: a bérlés lehetőségét annak tudatában biztosították, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumában is sor fog kerülni David Irving könyvdedikálással egybekötött előadására, amit a Gede testvérek visszamondtak.

Ifjabb Hegedűs Lóránt hangsúlyozza, hogy a színháztermükben március 12-én tartott rendezvény előtt, a bérleti szerződésben nyomatékosan felhívták a szervező és az előadó figyelmét az egyházhoz méltó jelleg biztosítására, s arra, hogy református hitvallásaikkal és az egyház tanításával ellentétes kijelentések, illetve magatartás nem valósulhat meg, mint ahogy ez esetben nem is valósult meg.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának vezetése kedden azt közölte, hogy nem tudtak David Irving magyarországi látogatásáról, ezért a zsinat vezetése vizsgálatot kért ifjabb Hegedűs Lóránt ellen. A brit történész, akit a holokauszttagadás miatt Ausztriában három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, legújabb könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmából tartózkodott Magyarországon, amelyet Nürnberg – Az utolsó csata címmel a Gede kiadó adott ki.

A brit történész beszédet mondott március 15-én a MIÉP budapesti nagygyűlésén. A széles körben vitatott munkásságú szerző 2003. október 23-án Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és Csurka István, a MIÉP elnöke társaságában már mondott beszédet a Hősök terén, a párt nagygyűlésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik