Belföld

Bizottsági igen a rezidensképzés átalakítására

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai budapesti ülésén egyetértett abban, hogy szükség van a rezidensképzés átalakítására.

Kökény Mihály (MSZP), az egészségügyi bizottság elnöke elmondta: az orvosképzést és a szakképzés egészét gyakorlatiasabbá kell tenni, hogy megfeleljen az európai uniós előírásoknak, a szakmai-területi aránytalanságokat pedig enyhíteni kell. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orvosi képzés egyenlőtlenségekkel terhelt, nem biztosítja hosszú távon a szükséges szakutánpótlást. Ugyanakkor hozzátette: nemcsak az állami szerepvállalást kell megtartani, hanem az orvostanhallgatóknak is “áldozatot” kell hozniuk.

A képzésben való részvételnek előfeltétele kell, hogy legyen a munkaszerződés, az orvosi szakképzés tananyagainak pedig egymásra kell épülniük – mondta Kökény Mihály. Kiemelte a háziorvosi utánpótlás fontosságát, mert mint mondta, a praxisjogra épülő alapellátás nehezíti a fiatalok elhelyezkedését háziorvosként. Az átalakításról egyezteti kell – hangsúlyozta a bizottsági elnök, hozzáfűzve, hogy május közepén szakmai és társadalmi konzultációt rendeznek, egyebek mellett az orvosi szakképzésről, az emberi erőforrás helyzetéről, az orvostanhallgatók jövőképéről, illetve karrierlehetőségeiről.

A felvetett problémákat a bizottság írásban eljuttatja Molnár Lajos egészségügyi miniszternek és az orvosi egyetemek vezetőinek is – jegyezte meg Kökény Mihály.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára hozzászólásában kifejtette, hogy a rezidensképzés átalakítását 2008-tól tervezi a szaktárca. Rámutatott arra: pontosan meg kell határozni, milyen kompetenciái vannak 6 év tanulás után az orvostanhallgatóknak. Az államilag finanszírozott képzést nem kívánja teljesen megszüntetni az Egészségügyi Minisztérium, közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: a cél az, hogy a végzett szakorvosok el tudjanak helyezkedni.

Az egészségügyi bizottság elfogadott egy állásfoglalást, mely szerint az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésének és a betegellátás biztonságának fontos garanciáját jelenti a járóbeteg szakellátás fejlesztése. A bizottság felkéri a kormányt, hogy vizsgálja meg és legkésőbb május 31-ig tegyen javaslatot, milyen eszközökkel valósítható meg az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény szerinti járóbeteg szakellátási kapacitásbővítés. A bizottság felkéri az egészségügyi minisztert és az uniós fejlesztésekért felelős kormánybiztost, hogy gyorsítsák fel a kistérségi és regionális járóbeteg szakellátás fejlesztést szolgáló pályázatok előkészítését és április 30-ig tájékoztassák a bizottságot, illetve a regionális egészségügyi tanácsokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretei között uniós forrásokból megvalósítani tervezett járóbeteg szakellátási program ütemezéséről.

A bizottság felhívja a kormány figyelmét: a kórházi szerkezetváltással egyidejűleg gondoskodni kell a járóbeteg szakellátás és az egynapos sebészet finanszírozásának érzékelhető javításáról és teljesítmény-volumenének növeléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik