Belföld

A volt miniszter cégének ad megbízást a kormány?

A kancellária az államreformhoz kormányközeli magáncégektől kér tanácsokat – értesült a Heti Válasz. A százmilliós pályázat aspiránsai közt feltűnik László Csaba volt pénzügyminiszter és Medgyessy Péter fia is.

A kormány jó másfél hónapja dolgozik azon, hogy a 2006-os választások utáni első száz nap ne a könnyen teljesíthető szociális lépésekről szóljon, hanem elkezdődhessen az államigazgatási reformok sorozata – jelentette be Gyurcsány Ferenc 2005 decemberében a Magyar Televízióban. A 2006-os választási győzelmet követően azonban nem indította be az államigazgatás átfogó reformját.

László Csaba és Medgyessy fia egy hajóban

A hetilap információi szerint a kancellária február elején a feladat elvégzésére – a nyilvánosság elől elzárva – tíz tanácsadó cégtől kért ajánlatot. A hatékony működés általános kívánalma mellett az államreform tervezete mögött konkrét indok is meghúzódik: a pénzszűke.

A 104 millió forint értékben kiírt pályázatra végül három tanácsadócég nyújtott be ajánlatot a Heti Válasz szerint: az AAM Zrt., a Provice Kft., valamint egy – a KPMG Hungária Kft., a Telkes Zrt. és az IFUA Horváth & Partners Kft. alkotta – konzorcium. A hetilap értesülései szerint majdhogynem eldöntött tény: az utóbbi csapat lesz a győztes. A cég ügyvezető igazgatója László Csaba korábbi pénzügyminiszter, egyik munkatársa pedig a kormányfő kabinetjének szakpolitikai igazgatója, Tóth András.

A Heti Válasz úgy tudja, a Telkes Zrt. mostani pályázatában Medgyessy Gergelyt – a TGG & Partners Kft. néven uniós lobbicéget működtető szakértőt – jelölte meg külügyi tanácsadójaként. Telkes egyébként a lap szerint régi motoros a tanácsadói világban: Kóka János például gazdasági miniszteri kinevezése után, 2003-ban velük kötött szerződést a minisztérium felső vezetőinek kiválasztására.

Sok előd foglalkozott már a reformmal

A szóban forgó közbeszerzési eljárás alkalmasint azon alapelvekkel megy szembe, amelyeket a kicsi, takarékos és hatékony államért síkraszállók a zászlajukra tűznek. Mert ugyan miért állította fel a kormány a Draskovics Tibor vezette Államreform-bizottságot, ha nem arra a feladatra, amelyet most százmillió forintért kiszerveznek? – teszi fel a kérdést a Heti Válasz. A lap emlékeztet: se szeri, se száma azon javaslatoknak, amelyek az utóbbi években születtek a közigazgatás, csak a Belügyminisztérium IDEA munkacsoportja több tucat tanulmányt rendelt meg a témában, de az IFUA és a KPMG is kivette részét. Az első Gyurcsány-kormány pedig Sárközy Tamás jogászprofesszort bízta meg a közigazgatás reformjával. Ő egyébként a Heti Válasznak nyilatkozva elmondta, csodálkozik a pályázati kiíráson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik