Belföld

Megszavazták a főváros költségvetését

Elfogadta a fővárosi önkormányzat idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön este. A testület 34 kormánypárti igen, 32 ellenzéki nem szavazat mellett fogadta el az önkormányzat 2007. évi költségvetését. Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a hitelpolitikát és a 4-es metró finanszírozását bírálta.

Az idei költségvetési tervezet a korábbiakhoz képest fordulatot jelent, hiszen azt javasolják, hogy ne vegyenek fel új hiteleket – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester. A hitelek helyett a belső források fokozott kihasználására van szükség, a cél az eladósodás megállítása.

A büdzsé kiadási összege 497 milliárd forint, a bevételi oldala 466 milliárd, a hiánya pedig 31 milliárd forint lett. A hiány nagyobbik részét az önkormányzat és az Európai Beruházási Bank között 2002–2006-ban megkötött keretszerződések alapján lehívható hitelből, a kisebbik részét pedig az önkormányzat és a Világbank között 1999-ben megkötött kölcsönmegállapodás alapján lehívható hitelből finanszírozza.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a költségvetési tervezetet bírálva arról beszélt, hogy a főváros hitelpolitikája kifulladt, a költségvetési koncepciót részleteiben nem tárgyalta a közgyűlés, a tervezetben a bevételek alapjai bizonytalanok, többi között nem egyértelmű, hogy miből épül a 4-es metró.

Bagdy Gábor, a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi frakcióvezetője hozzászólásában azon véleményének adott hangot, hogy az önkormányzat mindenképpen 31 milliárd forintos hitelt vesz fel.

Demszky Gábor a kérdésekre és felvetésekre válaszolva elmondta, az idei évben 100 kilométernél több, de 156 kilométernél kevesebb utat újítanak fel. A meglévő C-hiteleken felül új hiteleket nem vesznek fel. A korábbi döntések alapján lehívható 31 milliárdot veszik igénybe. Március végére előterjesztést készítenek a 4-es metró építésének ütemtervéről, a kohéziós alapból való finanszírozásról.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes közölte: az elkövetkezendő napokban valamennyi frakciót megkeresi annak érdekében, hogy a felkészüléshez a költségvetési reformra hozzanak létre egy munkacsoportot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik