Belföld

Gyurcsány elégedett a Gönczöl-jelentéssel

A miniszterelnök szerint alapos, harag és részrehajlás nélküli munka a bizottsági jelentés.

A dokumentum felelős keresése helyett a felelősség kérdése körül fogalmazza meg az álláspontját – mondta Gyurcsány Ferenc a szeptember–októberi zavargások hátterét, okait, következményeit vizsgáló bizottság tagjai jelenlétében a parlamentben kedden.

„Mi is le fogjuk vonni a konzekvenciákat” – hangoztatta a kormányfő. A jelentés megállapításairól azt mondta, hogy kellően megalapozottak, ezért a kormány építheti rájuk későbbi javaslatait.

Minél többen képesek lesznek arra, hogy ne csak elhárítsák a felelősséget, hanem tanuljanak belőle, annál jobban fog hasznosulni az anyag – vélekedett a kormányfő.

A jelentést méltatva kiemelte: az első olyan összegzés, amely nem egyszerűen csak közbiztonsági, közrendvédelmi, közvetlen politikai, hanem társadalomlélektani, történelmi és szociológiai összefüggéseit is vizsgálta a történteknek, továbbá a kellő kiegyensúlyozottság, a mértéktartás és a teljeskörűség szándékával készült.

Gyurcsány Ferenc a dokumentum megállapításairól azt mondta, hogy azok kellően megalapozottak, ezért a kormány építheti rájuk későbbi javaslatait. Ennek alapján néhány hét alatt több intézmény és tárca is feladatokat kap – közölte. A miniszterelnök kitért arra is, kíváncsi, milyen reakciókat vált ki a jelentés. Úgy fogalmazott, az őszi események kapcsán a jelentést tekinti a mértékadó álláspontnak, de ez nem vitathatatlan.

Gönczöl Katalin büntetőjogász, a bizottság elnöke szerint a jelentés “kiérlelt konszenzus” eredménye, amelyben minden bizottsági tag meg tudta őrizni szuverén gondolkodását. “Sokat vitatkoztunk, sokat üléseztünk, sokat olvastunk és sokat tanultunk is” – mondta. Hangsúlyozta: mindegyikük szeretne békésebb körülmények között élni, mint eddig, és ha a jelentés ezt elősegíti, akkor elvégezték a dolgukat.

Fidesz: a jelentés szerint is bontani kell a kordont

A Fidesz azt emeli ki a jelentésből, hogy az a vasfüggöny ügyében a rendőrség téves jogalkalmazását állapítja meg: „…azok a törvényi szabályok, (…) amelyek október 23-án indokolták az aznapra jogszerűen bejelentett gyűlések tiltását és a tér kiürítését, azóta már aligha indokolják a térnek a tüntetők előli elzárását.” „Most már vissza lehetne térni a törvény normális alkalmazásához.” A bizottság egyik tagja, Halmai Gábor ennél tovább is megy, kimondja, hogy „a lezárás a gyülekezési szabadság alkotmányos jogának szükségtelen korlátja”, és mint ilyen, „haladéktalanul feloldandó.” Az, ami a Kossuth téren az utóbbi hónapokban tapasztalható, egy jogállamban teljes mértékben tarthatatlan állapot.

KDNP: megfontolandóak a Gönczöl-bizottság javaslatai

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megfontolásra javasolja a politikai oldalaknak a Gönczöl-bizottság megállapításait – mondta kedden az MTI érdeklődésére a KDNP frakcióvezető-helyettese. “Nagyon sok javaslatot fogalmaz meg a bizottság, amelyeket (…) meg kell fontolni. (…) Megfontolásra javasoljuk magunk is” – fogalmazott Simicskó István, aki közölte: a mintegy 260 oldalas anyagot részletesen elemezni kell.

A politikus a jelentésre utalva kijelentette: “bátor abból a szempontból ez az értékelés, hogy a miniszterelnök felelősségét is egyértelművé teszi”. Simicskó István a jelentés hiányosságaként említette, hogy nem foglalkozik az október 23-án elkövetett jogsértésekkel, a konkrét esetekkel. Mint mondta, most készül az október 23-ai eseményeket, az ott elkövetett jogsértéseket vizsgáló alternatív bizottság jelentése. Álláspontja szerint e két bizottsági anyag együttes értelmezése közelebb vinne ahhoz, hogy a jövőben ilyen tragédiák ne következzenek be.

Hozzátette: “a bizottság tagjai kiválóan elemezték” a társadalmi környezetet, a magyar társadalmat. Simicskó István egyetértett a tanulmány azon megállapításával, hogy hiányzik az egészséges nemzettudat, az erős középosztály. Mint mondta, pont egy ilyen társadalomban lehet e hiányosságokat kihasználni a politikai erőknek. Ebben elsősorban a kormányoldal felelősségét emelte ki a politikus, aki közölte: az e fejezetbe foglaltakat mindenképpen meg kellene fontolniuk a politikai erőknek. Simicskó István a jelentés megállapításai közül fontosnak tartotta megemlíteni még az ifjúságra vonatkozó részeket, azt, hogy nincs ifjúságpolitika. Ezt különösen fontos területként értékelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik