Belföld

Fogyasztóvédelmi bizottságot szervezne az MSZP

Fogyasztóvédelemmel foglalkozó parlamenti eseti bizottság létrehozását kezdeményezi az MSZP-frakció – jelentette be Alexa György, az MSZP országgyűlési képviselője, Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A bizottság áttekintheti a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos koncepciókat, törvényeket; a testület segítségével a civil javaslatok beépülhetnek a törvénymódosításokba, illetve a bizottság meghallgatásokat is tarthatna olyan ügyekben, amelyek a fogyasztók nagy csoportját érintik – közölte a szocialista képviselő.

Alexa György hozzátette: az eseti bizottság olyan javaslatokat is tehetne, amely segítené az állampolgárok tájékoztatását fogyasztói jogaikról. Elmondta: a testület feladata lehet az is, hogy áttekintse az állam mennyire segíti az ezen a területen működő civil szervezeteket, valamint hogy megvizsgálja más uniós tagállamok tapasztalatait.

A kormánypárti politikus az MTI kérdésére azt mondta: kezdeményezésükről most kezdődnek a frakciók közötti egyeztetések. Hozzátette: a bizottságot hamar létre lehetne hozni, olyan kérdésről lévén szó, amely pártpolitika fölötti. Mint mondta, az eseti bizottsági tagságért a képviselőknek nem jár tiszteletdíj.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese elmondta: két ellenzéki pártnak, a Fidesznek és az MDF-nek is volt hasonló kezdeményezése, ezért bíznak abban, hogy az eseti bizottság februárban vagy márciusban felállhat.

A politikus kitért arra, hogy a szociális és munkaügyi tárcánál elkészült az új fogyasztóvédelmi koncepció, amelynek pillérei a hatékony állami szerepvállalás, a fogyasztóvédelem társadalmasítása, fogyasztóbarát jogszabályi háttér kialakítása és nagyobb nyilvánosság biztosítása.

A frakcióvezető-helyettes szerint érdemes volna az állami forrásokon kívül más forrásokat is bevonni. Példaként említette azt, hogy azok a cégek, amelyeknek kárt okoz a feketekereskedelem, egy fogyasztóvédelmi alapítványba fizethetnének be pénzeket jól meghatározott célra. Hozzátette: az alapítvány célja a fogyasztók tájékoztatása, a civil szektor erősítése lenne.

Mesterházy Attila szerint az alapítvány felügyelő bizottságába helyet kaphatnának a szolgáltatókat és a kereskedőket képviselő érdekvédelmi szervezetek. A kormánypárti politikus elmondta: véleménye szerint a fogyasztóvédelemnek más irányokba is el kell indulnia, így a szolgáltatásokra is ki kell terjesztenie tevékenységét.

Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek a kezdeményezősről úgy nyilatkozott: nem zárkóznak el az eseti bizottság létrehozásától, bár úgy gondolják, hogy az MSZP és az SZDSZ az elmúlt időszakban csak beszélt a fogyasztók védelméről, cselekedeteiben azonban nem tükröződött ez a fajta elszántság.

A fogyasztóvédelem nem politikai ügy, ezért a Fidesz bízik abban, hogy az eseti bizottságon belül az MSZP és az SZDSZ képviselői is rádöbbennek arra, nem csak szavakban, tettekben is segíteni kell a magyar családok százezreit – tette hozzá.

Véleménye szerint ugyanis a kormányról az utóbbi időben kiderült, hogy képtelen megvédeni az embereket attól a szeméttől, ami élelmiszer címén özönlött Magyarországra, és veszélyeztette családok százezreit. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az idén a fogyasztóvédelmi jogkörrel rendelkező hatóságoktól több mint 1800 embert bocsátanak el, de “úgy néz ki”, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszereket átcímkéző cég botránya sem fog lezárulni, s senki nem fog bűnhődni azért, hogy “maffiamódszerekkel” romlott élelmiszereket helyeztek forgalomba.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz korábban javaslatot tett a büntetőtörvénykönyv szigorítására, hogy nagyobb büntetést kapjanak a rossz minőségű termékeket forgalmazók, azonban ezt az indítványt az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők leszavazták a parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik