Belföld

Megszűnnek a megyei munkaügyi központok

A korábbi 20 megyei és fővárosi munkaügyi központ helyett 24 regionális kirendeltség lesz, és változik a feldatkörük is. A kirendeltségek általában a korábbi megyei munkaügyi központok, a helyi ügyfélszolgálatok pedig a korábbi helyi kirendeltségek épületeit használják.


Új regionális központok

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Budapest.

Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Székesfehérvár.

Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Szombathely.

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Pécs.

Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Miskolc.

Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ, székhelye: Nyíregyháza.

Dél-alföldi Regionális munkaügyi Központ, székhelye: Békéscsaba.


Megszűnnek a megyei munkaügyi központok 1

Megszűnnek a megyei munkaügyi központok 2

Régiónként háromszintű munkaügyi intézményrendszerrel találkozhatnak az év elejétől az ügyfelek: egy regionális központhoz három-négy regionális kirendeltség tartozik, valamint általában annyi helyi ügyfélszolgálat, ahány kistérség található az adott régióban.


Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója a távirati irodának elmondta, hogy volt néhány olyan nagy terület a megyei szisztéma idején is, amelyhez nem volt elegendő egy megyei munkaügyi központ. Emiatt a mostani átszervezésnél a képviseletet kiegészítették további regionális kirendeltségekkel. Így összességében a korábbi 20 megyei – fővárosi – munkaügyi központ helyett 24 regionális kirendeltség lesz, ezek fogják össze és intézik a régió könyvelési, pénzügyi és adminisztrációs feladatait, irányítják az ügyfélszolgálatok szakmai munkáját, sőt a tervek szerint a közeljövőben még gyarapodik is a számuk.


A regionális kirendeltségek általában a korábbi megyei munkaügyi központok, a helyi ügyfélszolgálatok pedig a korábbi kirendeltségek épületét használják. A hét regionális központ pedig
összefogja a régiók munkaügyi, szociális és rehabilitációs feladatait, irányítja a regionális kirendeltségek és helyi ügyfélszolgálatok szakmai munkáját.


A korábbi 174 helyi munkaügyi kirendeltség ügyfélszolgálatként működik tovább. A cél, hogy valamennyi kistérségben elérhessenek egy-egy ilyen ügyfélszolgálatot az álláskeresők és a munkáltatók.


Bővülő feladatok

A munkaügyi intézményrendszer korábban is foglalkozott rehabilitációs feladatokkal, most a regionális központok, a regionális kirendeltségek és a helyi ügyfélszolgálatok egyik alapfeladata lesz a szociális és rehabilitációs ügyek intézése is. A főigazgató az MTI-nek elmondta: az országos szakmai irányító intézmény, új nevén a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal egyik alapfeladata szintén a szociális és rehabilitációs tevékenység, ennek érdekében egy új főigazgatóságot hoztak létre az intézménynél.

Megszűntek a megyei munkaügyi tanácsok is, helyettük regionális szintű munkaügyi tanácsok alakulnak a napokban. Újdonság, hogy az önkormányzati oldalon egy-egy személyt a regionális területfejlesztési tanácsok delegálnak.

Régebben az összes helyi munkaügyi kirendeltség foglalkozott az adott körzet álláskeresőinek fizetett járadékok és támogatások jóváhagyásával, könyvelésével, valamint az egyéb adminisztratív ügyekkel. Ez megváltozott: most már csak régiónként a 3-4 regionális kirendeltség foglalkozik ezekkel a feladatokkal. Így a helyi ügyfélszolgálatok munkatársai munkaidejük egészében az álláskeresők elhelyezkedését segíthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik