Belföld

Gallup: nőtt a Fidesz előnye

A december második hetében készült vizsgálat szerint egy „most vasárnapi" választáson a Fideszre kétszer annyian szavaznának, mint az MSZP-re. Az év végén a felnőtt népesség 36 százaléka adta volna a voksát a Fideszre és 18 százaléka az MSZP-re – derül ki a Gallup közleményéből.

Miközben az MSZP tovább vesztett szavazóbázisából, a Fideszre viszont többen szavaznának, a kis pártok közül pedig az MDF-re az összes megkérdezett alig 3 százaléka szavazna, az SZDSZ csupán 2 százalékos támogatást tudhat magáénak a teljes népesség körében.

Vidéki nagyvárosokban változtattak

Az MSZP legjelentősebben a vidéki nagyvárosokban és a 30–39 éves korosztályban vesztett el támogatókat. A Fidesz támogatottságának növekedése abból adódott, hogy vidéken és a 30–49 évesek körében még népszerűbb lett, miközben budapesti támogatókat vesztett.

A határozott pártpreferenciával rendelkezők között a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben 28 százalékpontnyi. Ebben a körben az MDF 5 százalékos, az SZDSZ pedig 4 százalékos tábort mondhat magáénak.

Egy most vasárnapi választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg 53 százalék. Ma ők tekinthetőek elkötelezett szándékú szavazónak, de közülük sem mindenki rendelkezik határozott pártpreferenciával, illetve néhányan osztották meg azt a kérdezőbiztossal.

Az elszánt párthívek (biztos szavazó pártválasztók) meggyőző többsége (59 százalék) a Fidesz szavazóiból áll. Ez 31 százalékponttal több, mint amilyen támogatottsággal az MSZP rendelkezik ebben a körben.

Pesszimista lakkosság

Az ország gazdasági helyzetének megítélése rendkívül kedvezőtlen: 82 százalék tartja azt többé-kevésbé rossznak, és minden negyedik válaszadó egyenesen nagyon rossznak ítéli.

A magyarok több mint háromnegyede számára jelent az új Gyurcsány-kormány által bevezetett megszorító csomag érzékelhető elvonást: 77 százalék úgy látja, hogy a családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél.

A kilátásokat tekintve különösen rövid távon, a következő egy évre nézve szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 59 százaléka a családja számára további romlást feltételez 2007 folyamán.

A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem optimisták a magyarok, bár a kérdezettek körülbelül negyede (24 százalék) remél pozitív változást a családja anyagi helyzetében. Ezzel szemben a megkérdezettek bő harmada (36 százalék) szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet. A pesszimisták aránya az év végére tovább emelkedett.

Kevesen szeretik Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájának megítélése a novemberi javulást követően decemberre ismét romlott: megugrott azok aránya, akik tevékenységét negatívan értékelik (59 százalékról 63 százalékra), és ezzel párhuzamosan az eddig mért legalacsonyabb értékre esett az őt kedvezően megítélők aránya (30 százalékról 22 százalékra).

A választókorú magyarok 30 százaléka szerint látja el a miniszterelnök jól a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya pedig rendkívül magas, augusztus óta rendre 60 százalék körül van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik