Belföld

A magyarok fele boldog karácsonykor

Az emberek fele tartja magát boldognak, és a többségük úgy érzi, hogy nagyjából ugyanannyi öröme van az életben, mint másoknak – derül ki a Medián a Népszabadság számára készített felméréséből.

Bár a különböző nemzetközi vizsgálatok rendre azt mutatják, hogy a magyarok az élet legtöbb területével elégedetlenebbek a többi európainál, így karácsony előtt minden második megkérdezett mégiscsak boldognak mondta magát, és csupán 8 százalékuk érezte úgy, hogy boldogtalan.

A pénz nem boldogít?

Amikor a Medián kérdezőbiztosai arról faggatták az embereket, szerintük mi kell ahhoz, hogy valaki boldognak tartsa magát, akkor a legtöbben a jó egészséget és a kiegyensúlyozott családi életet említették. Az anyagi jólét csak ezek után következett, de így is minden második ember „beválasztotta” ezt a legfontosabb három feltétel közé. Viszont minél inkább a boldogság forrásának tartja valaki az anyagi jólétet, annál valószínűbb, hogy boldogtalan, ezzel szemben a harmonikus párkapcsolatot és a kiegyensúlyozott családi életet hangsúlyozók boldogabbak a többieknél. Az anyagi jólét iránti vágy ugyanis a jelek szerint nehezen kielégíthető: az átlagosnál szerényebb körülmények között élők ezt a többieknél jóval fontosabbnak tartják az életben, a jómódúak viszont már nem foglalkoznak vele, és a jó emberi kapcsolatokat, a sikert, a karriert tartják a boldogság receptjének. Családi vagy emberi kapcsolataikra kevesen panaszkodtak, viszont az anyagi helyzetükkel is csak kevesen elégedettek.

A fiatalok boldogabbak

A második legfontosabb tényező az életkor: a fiatalok boldogabbnak tartják magukat az idősebbeknél. Ez nagyobb részben valószínűleg az öregedéssel járó gondokkal, mindenekelőtt az egészségi állapot romlásával magyarázható, de talán azzal is, hogy a mai fiatalok már nem a hetvenes-nyolcvanas évek panaszkultúrájára szocializálódtak. A harmadik szempont az, hogy valaki egyedül él-e vagy sem. Viszont a gyerek nem feltétlenül növeli a boldogságot.

Önmagában nézve a gyereket nevelők valamivel boldogabbak, mint a többiek, de ha figyelembe vesszük, hogy egyúttal fiatalabbak is az átlagnál, akkor ez a hatás megszűnik, sőt az ellenkezőjébe fordul. Növeli viszont a megelégedettséget a vallásosság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik