Belföld

Demszky: Budapest a kormány szekerét tolja

Jövőre megszorításokat és népszerűtlen reformintézkedéseket ígér Budapestnek a főpolgármester a Népszava hasábjain. Beszélt még SZDSZ-es triumvirátusról, a véleményváltogató Gy. Némethről és persze a BKV-ról.

A közgyűlésben megvan a kormánypárti többség, és úgy tűnik, hogy az MDF is konstruktív ellenzékként politizál. A belső vita az ellenzéken belül, és az a pozíció, amit így az MDF elfoglal, a város javát szolgálja. De úgy tűnik, hogy tíz év után végre a Fidesz is kész együttműködni bizonyos ügyekben. Soha ennyi konszenzusos döntés nem született, mint az elmúlt két közgyűlésen – sorolta a választások utáni tapasztalatokat.

Megszorítások

“Támogatjuk azokat a reformokat, amelyeket a kormány a programjában, illetve a konvengerciaprogramban meghatározott. Szükség van a megszorító csomagra, a főváros működési kiadásait jelentősen, mintegy kilencmilliárd forinttal kell visszafogni. Az egyes ágazatokban mindenütt érvényesülnek a megszorítások, és ezek nem lesznek kellemesek” – mondta a főpolgármester.

Hozzátette: a fővárosban egészen rövid időn belül kórházak összevonására lesz szükség, s ugyanezt meg kell tenni az iskoláknál is, miközben jelentősen le kell faragni az intézmények dologi kiadásaiból. “Teljes erővel tolom a kormány szekerét a reformok érdekében, de nem várhatja el tőlem senki, hogy ezt hátrakötött kézzel tegyem. Ezért szeretném megválasztani azokat a munkatársakat, akikkel a kemény, kezdetben népszerűtlen reformlépéseket meg tudjuk tenni együtt” – fogalmazott Demszky Gábor.

Gy. Németh

A hála erkölcsi kategória, egy politikus csak a választóknak tartozik hálával a bizalomért, de nem jó, ha egyébként a politika szívességi alapon szerveződik – mondta Demszky arra a kérdésre, miért utasította vissza az őt jelölő párt főpolgármester-helyettesét. Felelőtlenség lett volna egy mosolygós közös fénykép kedvéért szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat, miközben pontosan tudjuk, hogy Gy. Németh Erzsébettel nem tudnánk sikeresen együtt dolgozni négy éven át. Olyan munkatársakra van szükségem, akikben megbízhatok, akikkel bátran belevághatok a kormánynak is fontos reformokba. Akik nem változtatják meg fél perc alatt az álláspontjukat alapvető kérdésekben – fogalmazott.

BKV

Kezdődnek a jövő évi bértárgyalások, s milliárdok múlnak azon, hogy a szakszervezetek mekkora béremelést érnek el. Ebben a helyzetben hasznosabb, ha az új vezérigazgatóra bízzuk a bértárgyalásokat, mint hogy a leköszönő – és tulajdonképpen ebben az ügyben már felelősséget nem viselő – vezérigazgató tegye ugyanezt – magyarázta „csak egyetlen érvvel” a sok közül a BKV-vezér idő előtti leváltását.

A Combino-ügy nem oka, hanem tünete volt a váltásra érett helyzetnek. A BKV hozzáállása merev és rugalmatlan volt sok kérdésben. Utasbarátabbá kell tenni a szolgáltatásokat, költséghatékonyabb gazdálkodásra kell átállni, és meg kell találni a BKV helyét a közlekedési szövetségben – sorolta a kihívásokat Demszky.

Triumvirátus

Márciusig az SZDSZ-nek meg kell találnia azt az elnököt, aki egyszerre képes az emberi jogi és gazdaságpolitikai liberalizmust annak minden vonatkozásával képviselni. Az optimális az lenne, ha valaki ezt a kettőt tudná ötvözni, úgy, ahogy Kuncze Gábor tudja. Az ideális jelöltnek a liberalizmus mindkét irányát képviselnie kell, ráadásul a megfelelő tekintéllyel, oly módon, hogy ez szavazatokat is hozzon. Ezt az ideális személyt, úgy látom, három emberből lehetne összegyúrni. Horn Gáborból, Fodor Gáborból és Kóka Jánosból – vélte a párt közelgő tisztújításáról.

A „triumvirátusról” elmondta: Horn Gábor nem elnökjelölt, de több sikeres kampányt is ő irányított. Kóka Jánost is csak dicsérni tudom a maga szakterületén, ahogy Fodor Gábort is. Nem foglalnék állást egyik jelölt mellett sem, sok jót tudok elmondani mindegyikükről, ugyanakkor hallom az ellenérveket is, ez pedig visszatart attól, hogy ebben a vetélkedésben szerepet vállaljak – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik