Belföld

Nyugdíjasok tüntetnek a tandíj ellen

Az egyetemisták tandíjellenes tüntetésre hívták szimpatizánsaikat a budai Várba. Külföldi és nyugdíjas vendégek is szerepeltek az előadásban.

A Dísz térre tüntetést szervezők már-már tradicionálisan nem rendelnek többletbuszokat az utasok szállítására, így a Moszkva téren kisebb tumultus alakult ki a Várbusz megállójában. Pedig a diáktüntetések a jobban megszervezettebbek közé tartoznak, ahogy mintaszerű volt a Szabadság hídon szervezett fáklyás tüntetés is.

Tudósítónk felfelé menet találkozott azzal a pár tizenévessel, akiket a rendezők azért zavartak el a Várból, mert árpádsávos zászlót lengettek a demonstráció helyszínén.

Igazságossággal érvelnek

A tandíjból befolyt összeg legalább harmadát, legfeljebb felét ösztöndíjakra kell fordítaniuk az egyetemeknek, így az új rendszer bevezetése jutalmazza a teljesítményt, vagyis igazságos – érvel a kormány. Társadalmi méretekben is az: az egyetemet végzettek várhatóan jóval többet keresnek majd, mint alacsonyabban képzett társaik, így nem igazságos, hogy képzésük árát kizárólag adókból fedezik; jelenleg egy államilag finanszírozott hallgató 525 ezer forintba kerül évente az adófizetőknek. A tandíj nyomán a diákoknak joguk lesz minőségi oktatást követelni, és mivel a pénz a felsőoktatási intézményeknél marad, az ő mozgásterük, függetlenségük is nő.

Az óriásinak beharangozott demonstráción (melyre állítólagos Fidesz-aktivisták fejenként ötezer forintot ajánlottak a részvételért) az elsők között szólalt fel Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) alelnöke. Beszédében hangsúlyozta: nem saját érdekeik védelmében jöttek, hanem hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akik a jövőben lépnek be a felsőoktatásba. Hozzátette: értékes diplomát akarnak, az adófizetők pénzének hatékony felhasználását, mindehhez pedig bátor és átgondolt reformokat. Olyan reformokat, amelyek átalakítják a felsőoktatás szerkezetét és a finanszírozás struktúráját. Nagy szerint ezekhez fájdalmas és nehéz lépések kellenek.

Ráczné Balogh Sarolta, a Nagycsaládosok Egyesülete képviseletében elmondta: a magyar kormány mintha megfeledkezett volna az általa sokat emlegetett tudásalapú társadalomról. Egy másik nyugdíjaskorú asszony szerint az, hogy „az adófizetők pénzéből ingyenes a felsőoktatás, az ötvenes évek értelmiségiellenes hangulatkeltésére emlékeztet.”

A Máriaként bemutatkozó elsőéves ELTE-hallgató elmondta: a Felvidékről jött, ahol ingyenes az oktatás. Nem jött volna ide, ha tudja, hogy itt fizetni kell érte – tette hozzá.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem a pénz, hanem a tehetség a fontos. Hozzátette: Magyarországon egymillió ember él minimálbérből, ők nem fogják képeztetni a gyermekeiket.

Justin Fenech, az Európai Hallgatók Egyesülete nevében angolul tartott előadásában minden mondata végén magyarul mondta: nem kell tandíj.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke beszédében hangsúlyozta: hülyének nézték és becsapták őket, amikor azt ígérték, hogy nem lesz tandíj. Ennek ellenére arra kérte a hallgatókat, hogy ne legyen bennük düh és harag. Mint mondta, nekik fiataloknak kell megálljt parancsolniuk a hazugságok kavalkádjában, mert erre kötelezi őket a jövőért érzett felelősségük.


A tüntetés figyelemfelhívó jellegét árnyalja helyszíni tudósítónk szerint, hogy egy idegenvezető úgy magyarázta német vendégeknek a téren lévő rendőrök és kordonok látványát, hogy az ’56-os emlékünnepségekre sok király fog érkezni, és máris megkezdték a lezárásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik