Belföld

Még nem kell elővenni az esőkabátot

Bár hosszú távú előrejelzésre nem vállalkoznak a meteorológusok, annyi biztosra vehető, hogy még egy hétig élvezhetjük a napsütést és az egyre hidegebb éjszakákkal járó, de kellemes vénasszonyok nyarát.

A FigyelőNet által megkérdezett meteorológusok szerint természetes, hogy egyre hidegebbek az éjszakák. „Kedden körülbelül 4-5 fokos lehűlés lehetséges, de két hétnél előbbre nem érdemes jelezni, mert nagyon pontatlan” – véli Aigner Szilárd. A meteorológus lapunknak elmondta: éghajlatunk természetéből adódik, hogy ősszel hullámokban hűl le a hőmérséklet, azaz egy-egy lehűlés után jöhet felmelegedés, de már nem lesz annyira meleg, mint előtte volt. A jelenlegi őszt egyébként teljesen normális időjárásúnak értékelte, igaz, az elmúlt hónapban valamivel melegebb volt, mint az átlag.

Németh Lajos szerint is egyre hűvösebb éjszakákra, de továbbra is kellemes nappalokra számíthatunk. Legalábbis az elkövetkező egy hétben egészen biztosan nem kell esőre vagy borult időre számítanunk. „Meteorológiailag ez még a vénasszonyok nyara, ez azt jelenti, hogy a légköri frontok elkerülik Magyarországot” – mondta a meteorológus a FigyelőNetnek. Hozzátette: ilyen szeptember elején van, amikor még magasabb hőmérséklettel társul a szép idő, október közepén, illetve november elején, igaz, akkor már – mint fogalmazott – „fogatlan a vénasszonyok nyara”, és tartósabb köddel társul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik