Belföld

Kis János: Verest meneszteni kell

Gyurcsány Ferencnek bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen, Veres Jánost pedig menesztenie kellene, bebizonyítva változtatási szándékát – írta a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapító elnöke a Magyar Hírlapban.

Veres: lehet bizalmi szavazás

Veres János elképzelhetőnek tart egy bizalmi szavazást az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett még ezen a héten. A pénzügyminiszter a Gazdasági Rádióban hétfőn arra a kérdésre válaszolva, mennyire stabil a miniszterelnök pozíciója, utalt arra, hogy a koalíciós pártok vezetői vasárnap bizalmukról biztosították a miniszterelnököt. Szerinte az MSZP parlamenti frakciója és a párt választmánya is valamilyen formában megerősíti majd a miniszterelnököt és az SZDSZ is hasonló lépést tehet.

Sólyom László köztársasági elnök megszólalása után “nem kerülhető el, hogy a miniszterelnök felvesse a bizalmi kérdést a parlamentben”, s ha van olyan jelölt, akiben a kormánypártok gyorsan meg tudnak állapodni, akkor “a kormányfőváltás segíthetne lecsillapítani a bizalmi válságot és újrakezdeni a kormányzást”.

Kis János szerint ha nincs ilyen jelölt, “akkor sem zárható le a krízis azzal, hogy a koalíció egyszerűen bizalmat szavaz a miniszterelnöknek”, mert ez – a filozófus szerint – azt fejezné ki, hogy a kormánypártok nem látnak kivetni valót a történtekben. A szabad gondolkodó szerint Gyurcsány Ferenc “külön, másokéval össze nem keverhető felelőssége”, hogy “tudatlanságban tartotta a közvéleményt a kormány tetteit és azok kockázatait illetően”.

Úgy vélte, a választóknak garanciára van szükségük arra, hogy a sajnálkozás és a változtatási szándék komolyan vehető. Ezért Gyurcsány Ferencnek meg kell válnia Veres János pénzügyminisztertől, aki “személyében jeleníti meg” a korábbi gyakorlatot, s olyan nagy tekintélyű pénzügyi szakembert kell kinevezni a posztjára, akiről tudni lehet, hogy “ilyen ügyletekbe nem keveredik, és szükség esetén akár a kormányfőnek is ellentmond”.

Kis János megismételte a Medgyessy Péter akkori kormányfő D-209-es botránya alatt, 2002 nyarán “Medgyessynek mennie kell” című cikkében írtakat, miszerint ” a kormánypártoknak csak addig van erkölcsi joguk azzal az igénnyel fellépni, hogy a demokráciát védik a reá leselkedő veszélyekkel szemben, amíg ők maguk tartják magukat a demokrácia írott és íratlan szabályaihoz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik