Belföld

Tüntet az egész ország

Magyarország több vidéki nagyvárosában utcára vonultak az emberek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve. Sok helyen pár óra után feloszlott a tömeg, néhol még kitartanak. Rendzavarásról sehonnan nem érkezett hír.

Az ország nagyvárosaiban összességében több ezren vonultak utcára csatlakozva a budapesti, Kossuth téri tüntetőkhöz. A kormány és Gyurcsány Ferenc lemondását követelve valamennyi helyszínen nemzeti színű és Árpád sávos lobogókkal jelentek meg a demonstrálók, és mindenhol elhangzott a magyar és a székely himnusz is. A demonstráció a legtöbb helyen spontán szerveződött, legfeljebb a helyi médiumban vagy sms-láncon értesülhettek róla a város lakói.

Nyíregyháza

Mintegy háromszázan tüntettek Nyíregyházán a polgármesteri hivatal előtti téren hétfő este. A Kossuth téren néhányan transzparenseket tartottak a kezükben, amelyen “Dübörög a hazugsággyár”, egy táblán pedig Csabai Lászlónét, Nyíregyháza polgármesterét “szólították fel” tisztségének átadására. A demonstrálókat mintegy hatszáz érdeklődő is körülvette, s közülük többen szintén nemzeti lobogót tartottak a kezükben, de nem csatlakoztak a tüntetőkhöz. A tiltakozók kórusban “kormányváltást, kormányváltást!” kiabáltak.

Miskolc

Mintegy kétezren demonstráltak hétfőn Miskolc belvárosában. A nemzetiszínű zászlót lengetők hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt, és távozását követelték. Az egybegyűltekhez Miklós Árpád, a MIÉP megyei elnöke szólt. A tüntetők közül egy férfi az MSZP képviselőjelöltjének a választási plakátját ledöntötte, valamint a székházon lévő képviselőjelöltek arcképét is letépdeste. A tömeg az egész városon átvonult, egész a helyi televízió épületéig. A forgalmat egyenruhás rendőrök terelték és biztosították. A miskolci tévé vezetője kijött a tüntetőkhöz, és közölte: nem áll módjában beolvasni a demonstrálók nyilatkozatát. A felvonulók nemtetszésüket füttyszóval fejezték ki, de végül békésen elvonultak.

Pécs

Pécs központjában mintegy hétszáz fős tömeg verbuválódott össze. A Széchenyi téren többen magyar és árpádsávos lobogókat lengettek, majd a tömeg az “Ébredjetek magyarok!”, valamint a “Gyurcsány takarodj!” jelszavakat skandálta. A tömeg időközben akkora lett, hogy a helyszínen megbénult a közlekedés, a helyi járatú autóbuszok és az autósok sem tudtak áthaladni a téren. A megkérdezett résztvevők szerint nem pártpolitikai, hanem spontán, sms-üzenetlánc segítségével életre hívott rendezvényről volt szó. A tüntetők létszáma este nyolc óra körül tovább nőtt, lévén, hogy Széchenyi tériekhez a korábban befejeződött tandíjellenes demonstráció résztvevői közül is sokan csatlakoztak.

Veszprém

Csendes demonstrációt tart hétfőn este mintegy száz ember Veszprémben, a városháza előtti Óváros téren; rendőrök nincsenek a helyszínen, csupán egy rendőrautó áll a tértől ötvenméternyire. A zászlókat, transzparenseket tartó emberek a miniszterelnök Balatonőszödön, az MSZP-frakció zárt ülésén elmondott beszédét hallgatják és kommentálják. A demonstrálók nagy többsége fiatal, köztük sokan egyetemisták, egy jelentősebb csoport például Ajkáról érkezett.

Pápa

Gyurcsány Ferenc szülővárosában is tiltakoztak a miniszterelnök ellen. A Fő téren legalább háromszázan demonstrálnak zászlókkal, transzparensekkel. Az egyik táblán ez olvasható: “Fletó, ne égess bennünket tovább, mi valódi pápaiak vagyunk”.

Szeged

A miniszterelnök és a kormány lemondását követelte mintegy ezer demonstráló Szegeden a polgármesteri hivatal előtt hétfőn este. A tiltakozók transzparensein “Aki hazudik az lop is”, “Így jártál Feri!”, “Vége a trükközésnek”, “MSZP-SZDSZ bukásra ítélve”, “Botka, te is ott voltál” feliratok voltak olvashatók. A dobokkal és sípokkal felszerelkezett demonstrálók egy nemzetiszínű zászlót tűztek ki a városháza bejáratára.

Kaposvár

Kaposvár főterén, a Kossuth-szobornál összegyűlt tömegnek kaposvári színészek olvastak fel verseket, illetve Wass Alberttől idéztek, majd a hallgatóság soraiból önkéntesek mondták el a megafonba véleményüket a jelenlegi kormányról, amely úgy összegezhető: “tönkretették az országot, hazudtak, és el lehet menni”. A tömeg azt skandálta, hogy “mondjon le”, ezzel meg nem nevezetten Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva. Rendbontásra nem került sor. A demonstrációt előzőleg a Kapos Televízió honlapján hirdették meg.

Győr

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték azok a demonstrálók, akik több kis párt, köztük a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a MIÉP hívására gyűltek össze hétfőn Győrött a megyeház előtti téren. A szervezők becslése szerint a mintegy 300 demonstráló hosszan skandálta, hogy Gyurcsány Ferenc mondjon le. A szónokfelvetése, amely új demokráciát, új alkotmányt követelt, nagy tetszést aratott. A szervezők arra szólították fel a jelenlévőket, hogy amíg a miniszterelnök hivatalban van, addig nap mint nap délutánonként ugyanazon a helyszínen, a megyeháza előtti téren gyűljenek össze, és követeljék távozását. A tüntetők egy csoportja az MSZP kampánykiadványát, a Győri Jövő című újságot égette a sétálóutcán. Az ügyben köztisztasági szabálysértés miatt eljárást kezdeményez a rendőrség.

Pásztó

Csendes, 300 fős demonstrációt tartottak hétfőn Pásztón. Itt azonban Beszéd nem hangzott el, és transzparens nem volt a felvonulóknál.

Békéscsaba

Mintegy 200-300-an követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását. A spontán, SMS-ekkel összehívott tüntetők meghallgatták azt a felvételt, amin Gyurcsány Ferenc beszél a balatonöszödi frakcióülésen. A tüntetésnek nem volt szónoka, de néhányan a miniszterelnököt szidalmazó viccet mondtak, vagy megtaposták egykori MSZMP-s tagkönyvüket.

Eger

Egerben a színház előtti téren, a város 1956-os emlékművénél gyűlt össze a 150-200 főből álló tömeg. Itt szintén a kormányfő beszédéből hallgatnak részleteket. A demonstrációt írásban bejelentették a rendőrségnek a szervezők, rendbontás nem történt.

Kecskemét

Mintegy 50 ember kezdett néma demonstrációt hétfőn Kecskemét főterén, a tömeg fél óra alatt 150-200 fősre növekedett. A köztársasági elnököt arra kérjük, hogy oszlassa fel az országgyűlést és írjon ki új választásokat, mert a kormány nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is elvesztette a legitimitását – mondta a helyszínen rövid beszédet tartó Bajzik László, a Kecskeméti Konzervatív Polgári Kör elnökhelyettese. Hangsúlyozta azonban, hogy a demonstráció spontán szerveződött. A demonstrálók a városháza előtt egy nagyméretű képet emeltek magasba, melyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere és Balogh László, a megyei közgyűlés elnöke társaságában látható. A Gyurcsány-ellenes beszólások után többen Szécsi Gábort kezdték szidalmazni. A demonstrálók között sok volt a fiatal. A tömeg 16 óra után megfogyatkozott. Többen arra a helyszínre indultak, ahol a polgármester este egy fórumon vesz részt. A rendőrség biztosította a helyszínt, de nem avatkozott közbe.


Székesfehérvár


Székesfehérváron mintegy ezerötszáz-kétezer ember gyűlt össze. A Városház-téren tartott demonstráción civil szervezetek és a tüntetők soraiból a mikrofonhoz lépett alkalmi szónokok követelték a kormányfő és a kabinet lemondását. Az egyik székesfehérvári civil szervezet képviselője II. András Székesfehérváron született Aranybullájának ellenállási záradékát idézte, amely szerint a nemzetnek joga van uralkodójával szemben is fellépni, ha az megszegi az esküjét, becsapja az országot. A demonstráció résztvevői kinyilvánították: minden este összegyűlnek a Városház-téren, mindaddig, amíg nem távozik Gyurcsány Ferenc és kormánya.


Debrecen


A vidéki városok közül talán Debrecenben gyűlt össze a legnagyobb tömeg: itt több mint kétezren követelték Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását. A Kossuth-szobortól az MSZP helyi székháza elé vonultak, ahol piros lapot mutattak a kormánypártnak és erélyesen követelték a lemondásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik