Belföld

Romlott a határon túli magyarok helyzete

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma pénteki budapesti csúcstalálkozójának egyik napirendi pontja a fórum határon túli tagjai által készített jelentés a magyarság helyzetéről.

Az MTI birtokába került dokumentumban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség-Ukrajnai Magyar Demokrata Párt jelentése szerepel.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) jelentése hosszan taglalja a 2006. évi szlovák parlamenti választások után kialakult helyzetet, és annak hátterét. Mint olvasható, az alig 55 százalékos választási részvétel Szlovákia újkori történetének legalacsonyabb mutatója volt. A Magyar Koalíció Pártja azonban történetének legjobb választási eredményét érte el.

A jelentés szerint “hideg zuhanyként” érte az MKP vezetőit, tagjait a bejelentés, hogy a kormánykoalíciót a szociáldemokrata SMER mellett a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és Vladimír Meciar pártja, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) alkotja majd. A tárgyalások utolsó fázisában a fő kérdés az volt, hogy az MKP vagy az SNS lesz-e a kormánypárt. Az MKP szerint az SMER-en belül mindkét lehetséges szövetségnek megvoltak a pártfogói. Az MKP következtetése szerint azzal, hogy a SMER és a HZDS koalícióra lépett a Szlovák Nemzeti Párttal az az oka, hogy “mindkét pártban valamilyen szinten jelen van a nacionalizmus, vagy legalább a vulgáris nacionalizmussal szembeni tolerancia”.

Azonban minél jobban eltávolodunk a választástól, a választást követő koalíciós tárgyalásoktól, annál inkább az az érzésünk, hogy a tárgyalások egyik fontos kritériuma az volt, hogy az MKP mindenképpen ellenzékben maradjon – írják, majd hozzáteszik: vagyis a magyarság politikai képviseletét akarták kiszorítani a hatalomból.

A jelentésben ez is áll: sajnos a szlovák társadalomban elharapódzott az idegengyűlölet, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke által gerjesztett magyargyűlölet. Ezzel párhuzamosan szokatlan mértékben megromlott a magyar-szlovák viszony akkor, amikor mindkét ország tagja lett az Európai Uniónak – jegyzik meg a jelentésben.

Mint kiemelik, a civil társadalom, a civil szervezetek viselkedése is “érdekes”, mert az MKP szerint aránylag későn ítélték el az erőszakos, soviniszta cselekedeteket. Kialakulóban van a társadalomban, az értelmiség egy részében egy nézet, miszerint a Szlovák Nemzeti Párt és a Magyar Koalíció Pártja között nincs különbség, mindkét párt egyformán nacionalista – olvasható az MKP jelentésében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 2006. évi jelentésében a romániai magyarság helyzetéről az olvasható: 1996 végén járatlan úton indult el az erdélyi magyarság, amikor érdekképviselete a román kormány tagja lett. Az RMDSZ véleménye szerint a létező alkotmányos keretek között a romániai magyarság helyzetének jogi-politikai rendezése csak egy hosszabb távú folyamat eredménye lehet, és ebben a folyamatban ésszerűen kihasználható a kormányzati szerepvállalás lehetősége.

Mint írják, 2005-ben az RMDSZ a nemzeti kisebbségek jogai tekintetében újabb fejezetet nyitott: kezdeményezésére Románia kormánya olyan kisebbségi törvénytervezet nyújtott be a parlamentnek, amely egyben a kulturális autonómia létrejöttét is magába foglalja.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2005. évi jelentésében az olvasható: a vajdasági magyarság helyzete a 2005-ös év folyamán tovább romlott, az elmúlt évben a Vajdaságban élő magyar és más kisebbségek elleni atrocitások száma drasztikusan megnőtt.

A vajdasági magyarság két legégetőbb kérdésének nevezi a jelentés a magyarok körében tapasztalt magas és aránytalan munkanélküliséget, és az egyre növekvő erőszakhullámot a magyar kisebbség ellen. Az előbbit a magyar befektetések Szerbia magyarlakta területeire való összpontosításával lehetne orvosolni, az utóbbit pedig a problémák nemzetközi fórumok elé vitele enyhítené – tartalmazza a Vajdasági Magyar Szövetség jelentése.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség anyagában az szerepel: Ukrajna belátható időn belül nem lesz az Európai Unió része, ebből kifolyólag a helyi magyarság nagyobb odafigyelést, súlyozott támogatást igényel. Gondoskodni kell arról, hogy a kárpátaljai magyarság a schengeni rendszer bevezetése után is problémamentesen léphesse át a magyar határt – olvasható.

Az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség-Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDSZ) jelentése szerint a határon túli magyarság létét tartó négy pillér az EU kereteiben való nemzetegyesítés, a kedvezménytörvény, az autonómia és a kettős állampolgárság. Az UMDSZ leírja, hogy “megértéssel viszonyul az új magyar kormány reformtörekvései iránt, reméli, hogy az új struktúrák által biztosított határon túli támogatások mértéke nem fog csökkenni”.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik