Belföld

Fordulat a két nagy párt népszerűségében

Egy hónap alatt minden nagy közvélemény-kutató cég adatai szerint megfordult a pártok támogatottsága: míg májusban az MSZP stabilan vezetett, júniusra akkorát zuhant a támogatottsága, hogy – az ennél kisebb mértékben népszerűsödő Fidesz – megelőzte.

Gyurcsány még mindig népszerűbb, mint Orbán

A Szonda Ipsos június második felében készült közvélemény-kutatása szerint a kormányfő múlt havi 56 pontja most 48-ra csökkent, de e jelentős veszteség ellenére nem sokkal került hátrább (a második helyről az ötödikre), s a politikai rangsor felső negyedében maradt. A népszerűségi listát egyébként még mindig a szocialista Szili Katalin házelnök vezeti, a második helyen Sólyom László köztársasági elnök, a harmadikon pedig Dávid Ibolya, az MDF elnöke áll. A Fidesz és a KDNP politikusainak rokonszenvindexei 1-2 pontot emelkedtek, ezzel azonban nem rendezték át a listát, egyedül Orbán Viktor lépett előbbre öt pozíciót, egy ponttal lemaradva az azonos pontszámmal az ötödik helyen álló Kuncze Gábor, SZDSZ-elnök és a kormányfő mögött.

A két nagy párt versenyében egy hónapon belül fordulat következett be: a májusi megelőlegezett bizalom és győzteshez húzás jelenségének köszönhető magabiztos MSZP-fölény nemhogy elolvadt, de nagymértékű zuhanásba kezdett. Az elmúlt választások adatait szemlélve megállapítható, hogy bár a második hónapra mindig fogy a lendületből, ilyen mértékű zuhanás eddig nem volt tapasztalható. A jelenség egyértelműen a megszorító intézkedések bejelentésének tudható be. Ezt támasztja alá az is, hogy a Medián adatai szerint a konkrétumok nyilvánosságra hozatalát követően 49-ről 62 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok, és 32-ről 57 százalékra nőtt azoké, akik háztartásuk pénzügyi helyzetének romlását valószínűsítik. A közvélemény-kutató felmérései szerint 1997 óta nem volt ilyen pesszimista a lakosság.

MSZP-zuhanás, Fidesz-emelkedés

Az MSZP potenciális szavazótábora a teljes népességben a Medián adatai szerint 37-ről 31, a Marketing Centrum szerint 42-ről 33, a Szondánál 34-ről 28, a Tárkinál 38-ról 30, a Gallupnál 35-ről 27 százalékra esett vissza júniusban.

A Fidesz támogatottsága ennél jóval kisebb mértékben nőtt, de ez is elég volt a vezetés átvételéhez. Az összes megkérdezett körében a Tárkinál például mindössze egy százalékpontot erősödött, az MSZP 8 százalékpontos zuhanása miatt azonban kiegyenlítetten, mindkét nagy párt 30 százalékon áll. A Gallupnál a Fidesz kétszázalékpontos emelkedéssel is stabilan, 11 százalékponttal veri a nagyobbik kormánypártot. A Marketing Centrumnál még jobban megfigyelhető a tendencia: ugyanebben a csoportban az MSZP kilencpontos zuhanása mellett a Fidesz ötszázalékpontos emelkedése is elegendő volt ahhoz, hogy 36-33 arányú (azaz a hibahatáron kívüli) előnyt tudjon magáénak a legnagyobb ellenzéki párt.

A biztos szavazó pártot választók körében is hasonló a tendencia, igaz, itt a nagy közvélemény-kutatók adatai szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb mértékben erősödött, mint ahogy az MSZP gyengült. A Szonda Isposnál az MSZP népszerűsége 48-ról 42-re esett ebben a csoportban, míg a Fidesz 39 százalékról 46-ra emelkedett. A Tárki adatai is hasonló mozgásokat mutatnak: az MSZP-re a választáson biztosan résztvevők 52 százaléka voksolt volna májusban, júniusban már csak 49.

Az MDF beleerősít az SZDSZ-szel szemben

A választások óta az MDF megtáltosodott, és rendre felveszi a versenyt az SZDSZ-szel. A Fidesz farvizén az Országgyűlésbe jutott KDNP támogatottsága ugyanakkor egyetlen kutató cégnél, semmilyen csoportban sem mutatható ki.

A Medián felmérése szerint a parlamentbe sem az SZDSZ, sem az MDF nem jutna be, utóbbi azonban két kategóriában is megelőzi a liberális pártot, és csak a biztos szavazó pártválasztók között ért el mindkét párt négy-négy százalékos támogatást. A Szonda Ipsos júniusi felmérése is hasonló tendenciát mutat: az összes megkérdezett körében a májusi egységes 4 százalékról az SZDSZ 2, az MDF 3 százalékos támogatottságúra csökkent, de Dávid Ibolya pártja a biztos szavazó pártot választók között is leelőzi a liberálisokat 4-3 arányban. A Marketing Centrum adatai szerint ezzel szemben az összes megkérdezett körében még mindig az SZDSZ vezet 5-3-ra, sőt, a liberálisok a májusi 3 százalékról erősítettek a bejutási küszöb szintjére. A Tárki adatai teljes kiegyenlítettséget mutatnak: a két kis párt minden csoportban százalékra pontosan azonos (a bejutáshoz nem elegendő) támogatást élvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik