Belföld

A NATO várja a magyar döntést a radarállomásról

A NATO nem sürgeti Magyarországot, de várja, hogy lehetőleg minél előbb meghozza döntését a katonai szövetség légi irányítási rendszeréhez tartozó legújabb lokátor helyszínéről - mondta a NATO Katonai Bizottságának elnöke pénteken Pécsett.

A NATO-tagállamokra egységes légtérképet nyújtó átfogó rendszernek a tervek szerint 18-20 hónapon belül létre kellene jönnie, ehhez azonban szükség van a harmadik, még hiányzó magyarországi lokátor helyszínének kijelölésére – tette hozzá sajtótájékoztatóján Raymond Henault, aki az észak-atlanti szervezet huszonhat tagországának vezérkari főnökeit képviseli.

A vezérezredes magyarázata szerint minél előbb lesz teljes a hálózat, annál előbb élvezhetik a tagországok annak előnyeit. Raymond Henault pécsi látogatásával a Pécsi Tudományegyetem meghívásának tett eleget. Részt vett az intézményben működő védelmi kutatások központjának átadásán, a felnőttképzési kar diplomaosztó ünnepségén, az egyetem pedig tiszteletbeli professzorrá avatta őt.

A vezérezredes rámutatott: a berendezés üzembe helyezése Magyarország és a NATO légtérvédelme szempontjából is kiemelten fontos. Ráadásul a fejlesztéssel az ország minimális katonai követelményeket teljesít.

Környezetvédő és civil szervezeteknek az esetleges tubes-hegyi helyszínre vonatkozó ellenállásáról szólva azt mondta: “a NATO figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat és tiszteletben tartja a vonatkozó környezetvédelmi értékeléseket, véleményeket”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a beruházás helyszínének kijelölése az érintett ország, ez esetben Magyarország döntési jogkörébe tartozik, a NATO pedig minden esetben elfogadja azt.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a bizottsági elnök látogatását megelőző csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta: a kormány várhatóan szeptemberben dönt a lokátor helyszínéről, így a radar 2007 végén, 2008 elején már működhet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik