Belföld

KDNP: elfogadhatatlan a közalapítványok megszüntetése

A Kereszténydemokrata Néppárt nem támogatja közalapítványok megszüntetését, mert feladatuk fontos, és helyettesíthetetlen - erről Soltész Miklós, a párt országgyűlési képviselője beszélt pénteken.

“Olyan hézagot töltenek be a közalapítványok (…), amelyet sem a minisztériumok, sem (…) az önkormányzatok nem tudnak betölteni” – mondta a politikus az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökével, Rétvári Bencével tartott sajtótájékoztatón. Közölte: jelenleg nem tudható, hogy a több ezer szociális feladatot ellátó közalapítvány feladatát mely másik szervezet venné át.

Soltész Miklós – aki egyúttal a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője – elmondta: a többnyire önkormányzati alapítású közalapítványok tevékenysége a szociális terület szinten minden ágára kiterjed. Példaként a bűnmegelőzést, a drogprevenciót, az ifjúságvédelmet, a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának segítését, az egészségügyi területen tevékenykedő közalapítványokat említette.

Rétvári Bence kitért arra, hogy a közalapítványoknak jelentős vagyonuk van, így szerinte a kormányzati terv mögött a közalapítványok vagyonának magánosítási szándéka is megbújik. Úgy vélte, a törvénymódosítással ezt a vagyon kiviszik az állami felügyelet alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik