Belföld

A Fidesz az uniós források felhasználásáért aggódik

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy az európai uniós források felhasználásában, elosztásában állítsa vissza az alkotmányosságot és az Országgyűlés ellenőrző szerepét, teremtsen átlátható, tisztességes helyzetet - hangsúlyozta Nógrádi Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó pénteki sajtótájékoztatójukon.

A két politikus szerint az utóbbi időszak kormányzati tevékenysége, valamint a parlamenti ellenőrzést nélkülöző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség létrehozása miatt vetődik fel a kérdés, hogy vajon rá lehet-e bízni a kormányra az európai uniós források elosztását, felhasználását.

A magyar demokratikus parlamenti ellenzék követeli az alkotmányosság elvének, az Országgyűlés alkotmányban rögzített ellenőrző szerepének visszaállítását és megszilárdítását az uniós források felhasználásáért felelős intézményrendszer felett, valamint követeli, hogy az “MSZP-hez közel álló gazdasági érdekcsoportok tartsák magukat távol” az uniós források elosztásától – mondta Nógrádi Zoltán, utalva arra, hogy a kormánypártok elutasították a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenységét ellenőrző eseti országgyűlési bizottság felállítását.

A fideszes képviselő hozzátette: az ellenzék azt is követeli a kormánytól, hogy az uniós források elosztásának intézményrendszerében, működési mechanizmusában átlátható és tisztességes helyzetet teremtsen, és olyan szempontokat érvényesítsen, amelyek a megfelelnek az uniós tagság követelményeinek. Nógrádi Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszakban 6.000 milliárd forint uniós forrás érkezhet Magyarországra, ugyanakkor hozzátette: a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2005-ös felmérésére szerint Magyarországon fennáll a politikai korrupció lehetősége.


Pelczné Gáll Ildikó arról beszélt: “árnyékállam készül az uniós források felhasználására”, Gyurcsány Ferenc ” kívülről jövő barátokkal, ismerősökkel tölti fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget”. Hangsúlyozta: a második Nemzeti Fejlesztési Tervet illetően kudarcot vallott az egyeztetés, mert a kormány késlelteti a tárgyalást, amelyre utoljára februárban került sor. Jelezte: a Fidesz a választási kampányban kidolgozott egy “polgári nemzeti fejlesztési tervet”, amely a munkahelyteremtésre, a gazdaságélénkítésre, a kis- és középvállalkozók támogatására, valamint a gyermekvállalás presztízsének visszaállítására, illetve a társadalmi és a területi szolidaritásra épít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik