Belföld

Székely Nemzetgyűlés: a román belügy is érdeklődik

A bukaresti belügyminisztérium két képviselője is részt vett azon az egyeztetésen, amelyiken a hét végi ditrói (korábbi nevén gyergyóditrói) Székely Nemzetgyűlés engedélyezési kérését tárgyalták - értesült a Krónika.

Az erdélyi napilap szerdai számában Bardocz Ferenc ditrói polgármestert idézte, aki elmondta: a törvény szerint a tömeges gyülekezést egy olyan bizottságnak kell láttamoznia, melyben a polgármester, a jegyző, a helyi rendőrparancsnok, valamint a megyei rendőrség és a körzeti csendőrség megbízottja is részt vesz. E bizottság hétfői tanácskozásán jelentek meg a belügyminisztérium képviselői. „Azt kérték, román nyelven is fogalmazzák meg a nagygyűlés engedélyezési kérvényét, és ezt a rendőrség és a csendőrség illetékeseihez is juttassák el” – jelentette ki a polgármester.

Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke a lapnak elmondta, hogy már el is küldték a román nyelvű szöveget az illetékesekhez. Ennek ismeretében ül össze megint szerdán a láttamozási bizottság, hogy a rendezvény engedélyezését megtárgyalja. „Egyébként inkább arra kértek a belügyminisztérium képviselői, hogy figyeljünk: ne legyen rendbontás a rendezvényen” – tette hozzá Árus. A Gyergyói-medence településein már megjelentek a nemzetgyűlést hirdető világoskék plakátok, melyeken négy székely ruhás, csengettyűs férfi hívogatja az érdeklődőket a vasárnapi eseményre.

A Krónika közli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontját is: Fazakas Szilárd, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke így fogalmaz: „A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem tudott világos célokat megfogalmazni, nem leszünk társszervezői a rendezvénynek. Nem tiltjuk és nem támogatjuk a tagság és az RMDSZ-tisztségviselők részvételét az eseményen”. Petres Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke írásos nyilatkozatot juttatott el a Krónikához, melyben kifejti: szerinte nem két-három havonta megismételt gyűlések jelentik az előrelépést autonómiaügyben. A területi szervezet szerint inkább a Székelyföld pénzügyi-gazdasági erejének és a magyar közösség előtt álló feladatok pénzügyi-gazdasági vonzatainak felmérésére, az önállóság gazdasági alapjainak megteremtésére kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik