Belföld

Gyurcsány levelet írt a pártelnököknek

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben is megerősítette a parlamenti pártok elnökeinek meghívását vasárnapra, arra az ötpárti konzultációra, amelyet a kormányprogram vitájában kezdeményezett - közölte a kormányszóvivői iroda.

A levélben Gyurcsány Ferenc úgy fogalmaz: „Meggyőződésem, hogy a kormányprogram vitája, illetve az új kormány megalakulása után a parlamenti pártok közötti konzultáció folytatására kell összpontosítanunk, hiszen még az elutasító, vagy módosító szándékú kritikák hátterében is felsejlik a megegyezés, a közös nevező megtalálásának a lehetősége”.

Az országreform-program egyik legfontosabb elemének a kormányfő az államreformot nevezi, amelynek célja a központi és az önkormányzati igazgatás működésének átalakításán túl a politikusi jogok és felelősség új egyensúlyának megtalálása. E fontos kérdések zöméhez kétharmados törvények módosítására van szükség – mutat rá. Hozzáteszi: ennek érdekében kezdeményezte a kormányprogram vitájában, és erősíti meg a levél útján is az ötpárti egyeztetésre szóló meghívását.

„Javaslom, hogy folytassuk a megkezdett egyeztetést az önkormányzati igazgatás reformjáról és az ehhez szükséges kétharmados törvények módosításáról. Nyitott vagyok az ellenzék javaslatainak érdemi egyeztetésére is, az új kormány kész akár konkrét megoldások átvételére is. Nyitott vagyok arra, hogy a megbeszélések nyilvánosak legyenek” – írta Gyurcsány Ferenc, arra kérve a parlamenti pártok elnökeit, hogy „ugyanezzel a nyitottsággal” jelöljék meg a nekik megfelelő időpontot és helyet az egyeztetések folytatására. Az akkor még kijelölt miniszterelnök a kormányprogram vitájában vasárnap délutánra javasolt ötpárti egyeztetést a közigazgatás, az önkormányzati világ, az államigazgatás átalakításában fontos kétharmados ügyekről.

A Fidesz és a KDNP csütörtökön közölte: nem vesz részt az ötpárti egyeztetésen; a nagyobbik ellenzéki párt azt javasolta, hogy a parlamentben vitassák meg a kormány javaslatait. „Megértjük, hogy a szocialisták (…) zárt ajtók mögötti tárgyalásokon akarják szétkenni az embereket sanyargató megszorítások miatti felelősséget, de ebben mi nem leszünk partnerek” – mondta Szijjártó Péter szóvivő. Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a távolmaradás okairól elmondta: sem a tárgyalás pontos témájáról nem kaptak tájékoztatást, sem a miniszterelnöki expozéban jelzett témához kapcsolódó előterjesztéseket nem kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik