Belföld

Feloldották az árvízi veszélyhelyzetet

A kormány az április 25-én elrendelt árvízi veszélyhelyzet feloldásáról döntött - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Batiz András.

„Ez azt jelenti, hogy megszűnik a rendkívüli készültség a Tisza, a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros összesen 710 kilométeres szakaszán” – tette hozzá a kormányszóvivő. Batiz András az árvíz elleni védekezésről szólva elmondta, hogy annak költsége meghaladta a 19 milliárd forintot. Szólt arról is, hogy május 19-én elismeréseket adnak át az árvízi védekezésben részt vevőknek, és a kormány köszönetet mond mindenkinek, aki munkájával segítette a védekezést az árvizek idején.


Teljes magyarországi szakaszán továbbra is apad a Tisza, a Hármas-Körös vízszintje a tetőzés óta már 201 centimétert csökkent, a Hortobágy-Berettyóból folytatódik a gravitációs vízkivezetés a Hármas-Körösbe – áll a zöld tárca közleményében. A Balaton átlagos vízállása 118, a Velencei-tóé 166 centiméter. Folyóink fővédvonalain 1112 kilométer hosszon van védelmi készültség, ami 41 kilométerrel kevesebb, mint hétfőn. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

A figyelőszolgálat mellett a munkák zömét már az ideiglenes védművek – elsősorban a magasítást szolgáló nyúlgátak – bontása teszi ki. A korábban kiépített ideiglenes védművek visszabontása hasonló nagyságrendű munkát jelent, mint megépítésük, amit a védekezésben foglalkoztatottak létszáma is mutat. Az általános apadás következtében a töltésrézsűre kirakódott uszadék, katré és szemét eltávolítása is jelentős munkát ad, ezek összes mennyisége meghaladja a 30 ezer köbméter. A védvonalakon az elmúlt nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, közvetlen beavatkozást igénylő jelenség nem volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik