Belföld

18,7 milliárdot fordítottak védekezésre

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az év elejétől eddig mintegy 18,7 milliárd forintot fordított a vízügy. A Tisza és mellékfolyói környékéről szinte mindenki visszatérhetett lakóhelyére, akit az árvíz miatt korábban kitelepítettek.

Az összegből az árvízvédelem 15,2 milliárd forintba, míg a belvízvédelem 3,5 milliárdba került – mondta Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára hétfőn. Hozzátette: a védvonalakban és az épületekben keletkezett károk helyreállítási költségéről a jövő héten kell a kormány részére előzetes jelentést adnia a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, az összeg várhatóan meghaladja a védekezési kiadások 50 százalékát. A károk felmérése kedden kezdődik, de csak akkor gyorsulhat fel, ha a folyók már visszahúzódtak medreikbe, ami 2-3 hét múlva következhet be.

Hazatérhettek

Már csak hárman tartózkodnak ideiglenes helyen, őket a Maros áradáskor, házuk lakhatatlanná válása miatt kellett kitelepíteni, az árvíz miatt érintett hét további ember betegség miatt kórházban van – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: az ideiglenes tartózkodási helyen lévők közül 251 embert a dunai árhullám miatt telepítettek ki, itt a fő problémát az ingatlanok, a közintézményi épületek helyreállítása jelenti. További 242 embert a belvíz miatt telepítettek ki, főként Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből. Ők zömében vályogházakban laktak, ezeket a belvíz levonulása után újjá kell építeni.

Rendben visszaköltözött Csongrád Nagyrétre az a 43 ember, akiket a Körös jobb parti töltésének megrepedése miatt kellett kitelepíteni több mint két héttel ezelőtt. A lakók többsége saját gépjárművén tért vissza lakóhelyére, így szervezett visszaszállításukra nem volt szükség. A legnagyobb feladatot a több mint tízezer állat visszatelepítése jelenti a tanyás térségbe.

1153 kilométeren van készültség

Folyóink fővédvonalain tegnap óta nem változott a készültségbe bevont szakaszok nagysága, továbbra is 1153 kilométer hosszon van védelmi készültség.


Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón összesen 160 kilométer védvonalon. Másodfokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között összesen 138 kilométer védvonalon. Elsőfokú a készültség 145 km hosszon, a Tisza bal parton Tiszakeszi – Tiszafüred között, a Sebes – Körös alsó- és középső szakaszán, valamint a Berettyó alsó szakaszán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik