Belföld

Két héten belül elmúlhat az árvízi veszély

A vízügyi államtitkár szerint a jelenlegi előrejelzések tükrében akár két hét múlva el lehet mondani, hogy "megfogtuk ezt az árhullámot", elmúlt a veszély, de a csapadék még megviccelhet minket. Az árhullám Észak-Magyarországon már levonulóban van.

Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára a csapadékról elmondta, hogy az elmúlt napokban 5-10 milliméternyi esett, ami a nyugati vízgyűjtőben okozott kisebb-nagyobb árhullámokat. Ez megtörténhet a keleti vízgyűjtőben is, de nagy veszélyt nem jelent. Az előrejelzés értelmében Szegednél május 6-án apadhat 900 centiméterre a Tisza, ami a csökkenő víznyomás miatt lélektani határt jelent. Az apadás jelenleg lassú, de az annak megfordulásáról szóló szerbiai-montenegrói előrejelzések sem érinthetik már súlyosan Magyarországot.

Varga Miklós szerint az eddig ismert magyarországi kárérték messze nem éri el azt a határt, amikor hozzá lehet nyúlni az Európai Unió szolidaritási alapjához, de jelenleg tárgyalások folynak, hogy szükség esetén más kárt szenvedett országokkal együtt létrejöhessen regionális kárenyhítés.


Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a védekezésre eddig felhasznált homokzsákok száma elérte a 11,3 milliót. A lakossággal együtt jelenleg 15 385 ember dolgozik a védekezéseknél, a kitelepített emberek száma pedig 1534, akik a veszély elmúltával tudnak visszatérni otthonukba.


Apad a Tisza


A Tisza, a Hármas-Körös és a Maros alsó szakaszán napi 10-12 centimétert csökken a vízszint, az előrejelzések szerint az apadás a következő egy-két napban valószínűleg változatlan ütemben folytatódik. A Tisza vízszintje kedden hajnalban Mindszentnél is a 2000-es legmagasabb vízállás – 1000 centiméter – alá süllyedt, itt délelőtt már csak 995 centimétert mértek.


A Tisza és mellékfolyói a középső és a felső szakaszokon is mindenütt apadnak. A Dunán levonuló kisebb árhullám előreláthatólag a hét vége felé mérsékelheti az apadást a Tisza-torkolat környékén. A Tisza és a Hármas-Körös erősen átnedvesedett töltésszakaszain – több kilométer hosszúságban – újabb bordás megtámasztásokat építenek ki, a már meglévőket magasítják, erősítik.

Megszűnt a készültség Szabolcsban

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, miután mindenütt a mértékadó szint alá csökkent a folyó vízállása. A Tiszába torkolló Krasznán ugyancsak meg lehetett szüntetni a készenlétet, a Lónyay-főcsatorna Berkesz és Kótaj közötti részén viszont még szükség van az elsőfokú, figyelőszolgálatot jelentő készültségre – mondta Dajka István.

A Tiszán és szabolcsi mellékfolyóin hét nagyobb árhullám alakult ki az idén, s a legutóbbi miatt több mint 70 napig tartó védekezésre volt szükség. Az árhullámok a védművekben jelentős károkat okoztak, amelyek felmérését már megkezdték a vízügyi szakemberek. A nyíregyházi vízügyi szervezet tájékoztatása szerint a belvíz elleni védekezés még nem fejeződött be Szabolcsban.

1667 kilométeren van készültség

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 218 kilométer védvonalon, a Tisza bal parton Tiszakeszi és Ároktő között, a Sebes–Körös és Berettyó alsó szakaszán valamint a Taktán, a Laskó, a Rima és a Csincse torkolati szakaszain. Elsőfokú a készültség 441 kilométer hosszon, a Duna szigetközi védvonalán Dunaremete és Rajka között, a Murán, a Tisza jobb parton Tokaj és Tiszakeszi között, a bal parton Tiszadada–Tiszatarján között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Bodrog bal parti alsó őrjárásaiban és a jobb parti települések körtöltésein, valamint a Kettős-Körösön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik