Belföld

Szolnoknál tetőzik a Tisza

Szolnoknál a tetőzés miatt napközben várhatóan 1000–1005 centiméter lesz a Tisza vízszintje. A környezetvédelmi miniszter javasolja a rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körös összefolyásától Mezőtúrig.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Három markáns árhullámkép keveredik a Közép-Tiszán – mondta Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője a szolnoki sajtótájékoztatón. Hozzátette: Szolnokig kedvező a helyzet, konszolidált állapot van, a magasságok kiépültek, a töltések között normális körülmények között vonul le az árhullám. Szolnoktól lefelé gyakran néhány nap alatt kell tetőzési korrekciókat végrehajtani, mivel bonyolult árhullám vonul le a Tiszán. A városnál egyébként 1000 centiméteres volt kedd reggel a víz szintje.


A Körösöknél bonyolult a helyzet


Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter javasolja a rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körös összefolyásától Mezőtúrig, mintegy 60 kilométer hosszú folyószakaszon. Hozzátette: ezzel rendkívüli és harmadfokú készültség már 1600 kilométer hosszúságú folyószakaszon lesz. A Békés Megyei Védelmi Bizottság ugyanakkor kedden a folyó teljes szakaszára kérte a veszélyhelyzet kihirdetését, szerintük ugyanis a az eddigi legmagasabb vízszintre kell számítani. A Körösökön április 20-tól várható a tetőzés 1020–1040 centiméteres vízszinttel.


9 milliárd forint a költség


Persányi Miklós kiemelte, hogy az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 478 millió forintot fordítottak, 55 millióval többet, mint vasárnap. Az év elejétől eddig több mint kilencmilliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 6,3 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztett fel. A megyei védelmi bizottság kedd délelőtti ülésén úgy döntöttek, hogy veszélyhelyzet kihirdetését kérik a Központi Koordinációs Bizottságon keresztül a kormánytól – mondta Bod Tamás szóvívő. Hozzátette: a Hármas-Körösön minden eddiginél magasabb vízállásra lehet számítani Gyomaaendrődnél szerdán, illetve Szarvasnál csütörtökön.

2198 kilométeren van készültség


A Tisza Tokajnál a tetőzés óta 98 centimétert apadt, ezért vízállása 794 centiméteres. Reggel 6 órakor Szolnoknál 999 centiméteres, Szegednél pedig 980 centiméteres vízállást mértek, míg a Bodrogon folytatódik az egyenletes apadás. A Körösök vízrendszerében az újabb árhullám – a Sebes-Körös felső szakasza kivételével – már mindenütt harmadfokot meghaladó vízszintemelkedéseket okozott.

Rendkívüli készültségi fokozat van összesen 716 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain.

Harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Kettős-, Hármas- és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 822 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 263 kilométer védvonalon a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon és a Fehér-Körösön. Első fokú a készültség 397 kilométer hosszon a Dunán Kalocsa alatt, a Krasznán, a Sebes-Körös felső szakaszán és a Berettyó felső szakaszán.

A tiszai védekezés kezdete óta több mint 60 kilométeren kellett ideiglenes védművet és töltésmagasítást építeni. Hullámverés ellen 41 kilométer hosszan védték meg a töltésrézsüket, 76 buzgár megfogására építettek ki védművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik