Belföld

2429 szavazó juttatta be az MDF-et

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden 270 402 szavazatban megállapította az országgyűlési választások területi listáinak öt százalékos szavazathatárát, amelyet a Fidesz-KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ ért el.

A jegyzőkönyvek alapján a következő összesített szavazatszámot állapították meg: Fidesz-KDNP 2 272 979, MDF 272 831, MSZP 2 336 705, SZDSZ 351 612. Az MDF tehát pontosan 2429 szavazattal lépte át a parlamenti küszöböt. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint a tíz százalékos határ meghaladásához – tíz százalék felett jut a parlamentbe a két párt összefogásával létrejött Fidesz-KDNP választási szövetség – 540 805 voksot kellett összegyűjteni. Mint hozzátette, a Fidesz-KDNP esetében teljesült a 10 százalékos, a többi párt esetében az 5 százalékos szavazathatár meghaladása.

A testület egyhangú szavazással hozta meg döntését. Rytkó Emília a szavazás előtt elmondta: a területi eredmény-megállapítások jegyzőkönyveinek jogorvoslata lezárult, a jegyzőkönyvek jogerősek, a területi eredményeket rendelkezésükre bocsátották. Ez a feltétele annak, hogy az OVB megállapíthassa a területi eredmények összegzése alapján az országos listára leadott szavazatok 5 százalékos és 10 százalékos küszöbhatárát – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik