Belföld

Felkészült a tőzsde a szoros eredményre

A FigyelőNet által megkérdezett elemzőket nem lepte meg az első forduló szoros eredménye. A piacok is felkészültek a kiélezett versenyre, és elsősorban arra figyelnek, mekkora mozgástere lesz az új kormánynak a szükséges „népszerűtlen” intézkedések meghozatalára.

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a választás érdemben nem határozza meg a tőzsde irányát, viszont fölerősíthet bármilyen mozgást. A meghatározó továbbra is a régió piacainak viselkedése lesz – mondta az elemző. Fokozhatja ugyanakkor a bizonytalanságot a hétfő délután megjelenő márciusi államháztartási adat, ami egyes vélemények szerint magasabb lesz a korábban jelzettnél.

Barcza György, az ING elemzője a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az elkövetkező napokban a választás első fordulóját követően nem számít jelentős ingadozásokra. Már előzetesen is szoros eredményre lehetett számítani, úgyhogy a választás kimenetele nincs befolyással a piaci folyamatokra. Az elemző véleménye szerint a piacok továbbra is kivárásra helyezkednek: bárki is kerül kormányra április 23-a után, azonnal sürgős intézkedésekre lesz szükség, hiszen a költségvetés állapota ezt megköveteli.

Barcza örömtelinek nevezte, hogy az MDF-fel egy olyan párt került be a parlamentbe, amely nem ígéretekkel próbált minél több szavazatot szerezni. Elmondása szerint a kisebbik ellenzéki párt komolyan veszi a választópolgárokat, és nem ígérgetett felelőtlenül.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője lapunk kérdésére válaszolva negatívnak értékelte az első választási forduló szoros eredményét, ami azonban a várakozásoknak megfelelően zárult. A szakember szerint „kétesélyes” a végeredmény, fennáll a patthelyzet lehetősége: az erős ellenzék mindenképpen hátráltatni fogja a kormányt az államháztartás rendbetételére szánt népszerűtlen intézkedések meghozatalában. Bónis nem vár esést a tőzsdén, a piac szereplői már felkészültek a szoros eredményre. A két forduló között gondot egyedül az jelenthet, ha a pártok újabb „ígéretháborúba” kezdenek, ám a szakember komoly esélyt nem lát erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik