Belföld

Lassan árad a Tisza

Az elmúlt 24 órában 5 milliméter csapadékot mértek a Duna német, 4-8 millimétert a Tisza ukrán vízgyűjtőjén, ami az olvadó hóval együtt lassú árhullámot indított el. Csökken a belvíz által elöntött területek mérete, de a következő napok újabb, jelentős mennyiségű esőt hoznak.

Az elmúlt héten a folyók vízgyűjtőjén felhalmozódott hó mennyisége a felmelegedés következtében lényegesen csökkent. A Duna vízgyűjtőjén a jelenlegi mérések szerint 11,6 köbkilométer (múlt hét óta 6,3 köbkilométerrel csökkent) és ez a sok évi átlagnál már csak 16%-kal magasabb. A Tisza vízgyűjtőjén még 3,4 köbkilométer hó található, és ez még mindig több mint kétszerese az ilyenkor szokásos értéknek. Az utóbbi 24 órában hullott 4-8 milliméter eső és a külföldi hegyekben olvadó hó újabb árhullámot indított el: a folyó ukrajnai szakaszán 130, a tiszabecsi határszelvényben pedig 116 centiméterrel emelkedett a vízállás.

A Duna teljes német, osztrák és magyar szakasza továbbra is árad, bár az áradás intenzitása a külföldi szakaszokon csökkent. A Balaton vízállása 114 centiméter, a vízeresztés mértéke jelenleg 44 m3/sec, a Velencei-tó vízállása 167 centiméter, a vízeresztés szünetel. Jelenleg összesen 918 kilométeren van készültség, ebből 8 kilométer hosszon harmad, 84 kilométeren másod és 826 kilométeren pedig első fokú az árvízvédelmi készültség: hétfőn 714 kilométeren volt készültség.

Csökken a belvíz

Összesen 73 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 22 szakaszon első, 45 szakaszon másod és egy szakaszon harmad fokban védekeznek, valamint 5 szakaszon folyik még preventív védekezés. Az elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására tovább csökkent, jelenleg 185 ezer hektár, ebből 97 ezer hektár a vetés-szántó: hétfőn 193 ezer hektár állt víz alatt. Az igazgatóságok 90 tározóban 147 millió köbméter belvizet tároznak, a tározókban a szabad kapacitás még 63 millió köbméter.

Ma elsősorban a Duna felső szakaszán és a Kárpát-medence északi részén, majd holnap már másutt is sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Szerda estig a lehulló csapadék mennyisége sokfelé eléri az 5-10 millimétert, de az Alpokban és holnap napközben a Kárpát-medence északkeleti részén területi átlagban is 20 milliméter feletti mennyiség valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik