Belföld

Másfél métert áradt a Felső-Tisza

A határokon túli hegyekben megkezdődött hóolvadás és az esőzés hatására közel másfél métert áradt a Tisza egy nap alatt. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent.

A Tisza vízszintje az ukrajnai Técsőnél 1,4 méterrel emelkedett, s a magyar oldalon egészen Tiszabercelig tapasztalható az áradás, de a vízállás mindenütt a készültségi fok alatti. A folyó magyar szakasza Záhonyig alacsony mederteltség mellett árad, az első fokú készültség szintjétől a vízállások 2-5 méterrel maradnak el. A Krasznán, továbbá a belvizeket befogadó Hortobágy-Berettyón és a Lónyay-főcsatornán nagyon lassú az apadás.

A Balaton vízállása 118 centiméter, míg a Velencei-tó vízállása 168 centiméter. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság továbbra is szünetelteti a vízeresztést a Velencei-tavon, viszont amennyiben a víz ismét a maximálisan megengedhető 170 centiméter fölé emelkedik, újra megnyitják a Dinnyés–Kajtori-csatorna zsilipjét.

580 kilométeren van készültség

Folytatódott az árhullámok levonulása, a Tisza Csongrád–Szeged közötti megszűnt az első fokú készültség, és mérsékelni lehetett a másodfokú készültséget a Krasznán is. Továbbra is harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. A készültséggel érintett szakaszok nagysága tegnap óta nem változott, jelenleg összesen 580 km-en van készültség.
A védelmi vonalakon a készültségi szintnek megfelelő őr- és figyelőszolgálati tevékenység folyik. A töltéskoronák karbantartását, műtárgyak, elzárások ellenőrzését, a kirakódott hulladék gyűjtését és eltávolítását végzik.


Az belvízzel elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására lassan csökken, jelenleg ugyanis 223 ezer hektárt borít a víz.

Esős lesz a hétvége

Napközben a déli, keleti vízgyűjtőkön még sokfelé várható eső, zápor, a csapadék mennyisége a keleti részeken meghaladhatja a 10 millimétert is. Pénteken átmenetileg egy köztes anticiklon alakítja az időjárást, ezért csak néhol fordulhat elő kisebb csapadék. Szombattól az időszak végéig időjárásunkat a nyugat felől egymást követően érkező ciklonális hullámok alakítják. Hatásukra ismétlődően többször és többfelé várható eső, zápor. Nagyobb mennyiségű csapadék a jövő hét közepéig elsősorban az északi és keleti vízgyűjtőkön valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik