Belföld

Magyarországi alapítványokat is támogat a Microsoft

300 ezer dolláros támogatásban részesült két magyar alapítvány is a Microsoft Korlátlan lehetőségek elnevezésű programjában. Az alapítványok most még meghívásos alapon pályázhattak.

A Roma Esélyegyenlőség az Uniós Csatlakozásért szervezet 77 ezer dolláros, a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány (FOKA) pedig 65 ezer dolláros pénzbeli támogatásban részesült a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjában. Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója az adomány átadásán elmondta: a két szervezet ezen felül hasonló értékű szoftvercsomagokat is kapott, ezzel összesen a FOKA 162 720 dolláros, a roma Esélyegyenlőség az Uniós Csatlakozásért pedig 149 306 dolláros adományban részesült.

„Nem terméket adunk, és ezek után az intézményre kiírjuk, hogy ezt a cégünk támogatta, hanem valós pénzbeli adományokra gondoltunk” – magyarázta Vityi Péter a Microsoft kezdeményezését, amely 2003 óta világszerte több mint 152 millió dollárt bocsátott a közösségi technológiai központok rendelkezésére kézpénz, illetve szoftverek formájában. A cég Korlátlan Lehetőségek elnevezésű programja egyébként olyan szervezeteket támogat, amelyek technológiai készségfejlesztő és gyakorlati képzést nyújtanak világszerte a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű közösségeknek.

A magyarországi adományozás azonban nem volt zökkenőmentes, mivel a hazai alapítványok csak kis része illett a pályázat profiljába, illetve feltétel volt, hogy az alapítványok programja már évek óta működjön. A Microsoft magyarországi szervezete ezért nem pályázatot írt ki, hanem maga kereste meg azt a tíz szervezetet, amelyeknek esélyük volt a pályázat megnyerésére, amelyeket nemzetközileg bíráltak el.

A Roma Esélyegyenlőség az Uniós Csatlakozásért Alapítvány a roma fiataloknak ad számítástechnikai képzést. A kapott adományból egyébként technikai központokat akarnak létrehozni, ahol a romák ingyen jutnának számítógépekhez, illetve internethez.

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány programjának célja, hogy intézményi források segítségével fejlesszék a fogyatékos emberek számítástechnikai tudását. Az adománnyal siketeknek, nagyothallóknak, vakoknak és gyengén látóknak szerveznek számítástechnikai képzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik