Belföld

Lecserélik a szociális segélyt

Az új, családi segélyezési rendszer március 31-étől váltja fel a rendszeres szociális segélyt. A rendszer lényege, hogy nem fix segélyt kapnak az érintettek, hanem az állam a jövedelmüket egészíti ki.

“A pénz több lesz: a költségvetésnek ez idén mintegy 7 milliárd forint többletet jelent, ami pedig a segélyezetteket illeti, körülbelül 98 százalékuk kap majd átlagban havi 8–9 ezer forinttal magasabb összeget” – áll a kormányszóvivő közleményében. Az elfogadott családsegélyezési rendszerben nagyjából 170 ezer embert érint, illetve a kormány számítása szerint rajtuk keresztül mintegy 400 ezer házastárs és gyermek is segítséghez jut majd.

A rendszer lényege, hogy a segély nem fix összegű, hanem az állam kiegészíti a család meglévő jövedelmét. A jogosultság megállapításakor azonban a jövedelmeket nem egy főre, hanem úgynevezett fogyasztási egységre vetítve számolják majd. A számításkor az alapösszeg a nyugdíjminimum 90 százaléka. Ezt szorozzák fel attól függően, hogy mekkora a család: más-más szorzó tartozik a felnőttekhez és a gyermekekhez, differenciálva egyebek mellett aszerint is, hogy egyedül neveli-e az adott szülő a gyerekeket. Ez egy kétszülős, kétgyermekes családban azt jelenti, hogy ha az összes jövedelem nem éri el a havi 81 144 forintot, akkor az állam kiegészíti erre az összegre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik