Belföld

A pártok nem akarnak népszavazást

Kuncze szerint az euró bevezetésével kapcsolatban nem népszavazásra, hanem az emberek meggyőzésére van szükség, az MDF szerint pedig kampányfogás a kormányfő néoszavazási ötlete az euróról. A Fidesz minél szélesebb társadalmi vitát szeretne, és úgy tűnik, nem zárkózik el a referendum gondolatától.

A parlamenti pártok különbözőképpen reagáltak a miniszterelnök bejelentésére, hogy népszavazás döntsön majd az euró bevezetéséről, de egy valamiben egyetértettek: nem támogatják a népszavazást.

Mivel valamennyi magyar állampolgár életét és jövőjét befolyásolja az euró bevezetése, magával az elvvel, hogy a lehető legszélesebb körben folytassák le az erről szóló vitát, a Fidesz egyetért – közölte Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke ugyanakkor nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy magával a népszavazással egyetértenek-e. Minél szélesebb körben kell a vitát lefolytatni, „olyan széles körben, amire a magyar jogszabályok és magyar alkotmány lehetőséget ad” – hangsúlyozta Pokorni.

A nagyobbik ellenzéki párt másik alelnöke ezzel ellentetésen nyilatkozott a Népszabadság kérdésére. Mint Varga Mihály fogalmazott: “politikai konszenzus van abban, hogy az eurót mielőbb be kell vezetni, a következő kormány feladata a társadalmi konszenzus megteremtése. Ezért is elfogadható a véleménynyilvánító népszavazás gondolata”.

Az MDF kampányfogásnak tartja a népszavazási ötletet – mondta Katona Kálmán, az MDF Országos Választmányának elnöke. Hozzátette: amikor Magyarország népszavazáson döntött az Európai Unióhoz történő csatlakozásról, akkor az uniós elvárásokról is döntött, amibe beletartozik az euró bevezetése. Megjegyezte, hogy a költségvetést érintő kérdésekben egyébként sem lehet népszavazást tartani.

Az SZDSZ elnöke kijelentette: egyetértenek a miniszterelnök kezdeményezésével a tekintetben, hogy meg kell győzni az embereket az euró bevezetésének szükségességéről. Feleslegesnek nevezte ugyanakkor a költséges népszavazás megrendezését, miután egy ilyen véleménynyilvánító referendum sokba kerül, és az eredménye nem kötelez semmire. Az embereket viszont meg kell győzni arról, hogy rendkívül fontos érdekünk az euró mielőbbi bevezetése – mondta. „Népszavazás helyett meggyőzést” – fogalmazott Kuncze Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik