Belföld

Álcázott hiénataxis szúrhatott

A hétvégén életveszélyesen megsérült az az angol férfi, akit egy taxis szúrt szívtájékon, miután összeszólalkoztak a viteldíjon. A Mammut bevásárlóközpont környékén dolgozó „hiénataxisok" forrásaink szerint nemcsak az utasokat, de a tisztességes taxisokat is megfélemlítik.

Szombat éjjel három brit állampolgárt megvert három budapesti taxis, miután az utasok szóvá tették, hogy „nagyon meglódult az óra”. Az utasok egyikét, egy Budapesten élő 37 éves londoni állampolgárt szívtájékon szúrtak. A rendőrség G. Istvánt gyanúsítja az elkövetéssel, aki kihallgatása után szabadlábon védekezhet.

Veszélyes a Mammut környéke

Információink szerint a City Taxival szerződött fuvarozók, ha lehet, elkerülik a Mammut bevásárlóközpont két épülete közötti területet, mivel az itt várakozó „mezitlábas” taxisok már őket is többször életveszélyesen megfenyegették. Egyben cáfolták azokat a lapértesüléseket, melyek szerint a City Taxihoz tartozott volna az a taxis, aki a hétvégén megszúrta egyik utasát. Tudomásuk szerint egy valójában nem hozzájuk tartozó fuvarozó, hanem egy Citycab feliratot viselő autós volt az elkövető – ezt az értesülésünket Szőnyi Tibor, a City Taxi szakmai igazgatója is megerősítette. Elmondása szerint több autón is látható az övékéhez nagyon hasonlító címer és felirat, ami alkalmas arra, hogy a külföldi vagy figyelmetlen utasokat megtévessze. Az információt Lengyel Sándor, a 6×6 Taxi marketingvezetője is megerősítette. Elmondása alapján a 6×6, illetve a Főtaxi feliratait is több taxis jogtalanul használja. Ez szerinte azért van, mert a fővárosban taxival közlekedők mára már megtanulták, hogy csakis valamelyik nagyobb céghez tartozó fuvarozóval utazzanak, és a megtévesztő feliratokkal a figyelmetlen utasokra vadásznak.

A két társaság vezetője egyetértett abban, hogy a taxisok helyzetét nem nekik kell rendezniük. Szőnyi szerint a szükséges törvények megvannak, de ezek nem elegendőek, a rendőrségnek nagyobb figyelmet kellene a taxisok ellenőrzésére fordítani. A BRFK kommunikációs osztályán Barta László a felvetésre úgy reagált, hogy a taxisokkal ugyanúgy bánnak, mint a többi állampolgárral, nem irányul rájuk megkülönböztetett figyelem.

Se az önkormányzat, se a kormány, se a minisztérium

Lengyel Sándor azonban a Fővárosi Önkormányzatot, azon belül is az illetékes turisztikai bizottság elnökét okolja a „taxisügy” megoldatlanságáért. Rusznák Imre, a bizottság szocialista elnöke szerint ő mindent megtett az ügy rendezéséért, de igazi nyugalmat a személyszállításról szóló törvény jelentene. Rusznák szerint a törvényjavaslat már több ciklus óta halódik, sem a Horn-, sem az Orbán, sem pedig a jelenlegi kormány nem tett eleget a törvény megalkotásáért.

Ez a törvény – Rusznák reményei szerint – egy kézben, az önkormányzatoknál összpontosítaná a taxiszolgáltatás felügyeletét. Véleménye szerint ez segíthetne nemcsak a taxisok által, de a taxisok sérelmére elkövetett törvénytelenségek visszaszorításában is. Egy ilyen törvény elfogadásához viszont szükség van nemcsak a parlament, hanem mindenekelőtt a közlekedési, a pénzügyi és a belügyi tárca egyetértésére is. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban azonban többszöri nekifutásra sem találtak olyan embert, aki valaha is foglalkozott volna ilyen javaslattal, így ők kizárták, hogy hozzájuk ilyen megkeresés érkezett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik