Belföld

Égető pénzhiány a drogmegelőzésben

A kábítószerügyi eseti bizottság jelentése szerint, ha nem áldoznak rá szinte azonnal több forrást, akkor az állam nem tudja elégségesen szolgálni a kábítószer-ellenes társadalmi célok megvalósítását.

Mandátuma végén, hétfői ülésén, elfogadta a tevékenységéről szóló jelentést a kábítószerügyi eseti bizottság, amelynek feladata a nemzeti drogstratégia áttekintése és az európai uniós stratégiával való összehangolása. A bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a költségvetési források pozíciója záros határidőn belül nem javul jelentősen, akkor átmenetileg le kell mondani a stratégia vállalt céljainak megvalósításáról, és szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy az állam saját eszközrendszerével nem tudta elégséges mértékben szolgálni a kábítószer-ellenes társadalmi célok megvalósítását.

A jelentés megállapításai között szerepel, hogy a nemzeti drogstratégia megvalósítására sosem állt rendelkezésre elégséges forrás, jelenleg pedig „különösen nagy az eltérés a szükséges és a biztosított ráfordítások között”. A nemzeti drogstratégia európai uniós stratégiával való összehangolása kapcsán a bizottság megállapítja, hogy bár a magyar program minden tekintetben megfelel az európai uniós elvárásoknak, ez nem mondható el a stratégia megvalósításáról, amely egyre nagyobb elmaradást mutat a kitűzött céloktól és időkeretektől.

A bizottság jelentésében szorgalmazza egy szenvedélyprobléma kezeléséért felelő kormánybizottság létrehozását, valamint azt is javasolják, hogy a jöjjön létre egy Nemzeti Szenvedélyügyi Intézet, amely a jelenlegi szakmai háttérintézményeket ötvözi. A grémium szerint át kell tekinteni, és értékelni kell a kábítószer-bűncselekményekkel kapcsolatos jogalkalmazói gyakorlatot, a kábítószer-használó elkövetők csekélyebb súlyú bűncselekményei esetében a jelenleginél szélesebb lehetőséget kell biztosítani az elterelésre. A bizottság emellett kéri az Országgyűlést, hogy vizsgálja meg egy egységes kábítószertörvény megalkotásának lehetőségét.

Az eseti bizottság az Országgyűlés 2005. április 14-i döntését követően alakult meg, és több mint 10 alkalommal ült össze. A grémium ülésein arról hallgatta meg a kábítószer-probléma kezelésében érintett minisztériumok szakértőit, hogy hogyan teljesültek a nemzeti drogstratégiában foglalt feladatok. A 12 tagú, hat parlamenti képviselőből és hat szakértőből álló eseti bizottság egyhangúlag fogadta el mandátuma végén jelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik