Belföld

Egyelőre titkos az OVB tagjelöltek neve

A belügyminiszter a parlamenti pártok vezetőivel konzultált az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjairól, akiknek kilétét csak akkor fedi fel, ha már minden érintett nyilatkozott arról, vállalja-e a jelöltséget.

Lamperth Mónika az egyeztetésen megköszönte a pártok javaslatait, „amelyekben kivétel nélkül kiválóan felkészült és a tisztségre feltétlenül alkalmas szaktekintélyek szerepelnek”. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárca vezetője a javasolt személyeket csak akkor kívánja megnevezni a nyilvánosság előtt,

Lamperth Mónika a választás kitűzésének napján, 2006. január 19-én levélben kérte a 2002. évi országgyűlési választásokon országos listát állító pártok és jogutód pártok elnökeit, hogy az OVB választott tagjai és póttagjai személyére javaslataikat 2006. január 28-ig írásban küldjék meg a Belügyminisztériumba. Az érintett pártok túlnyomó többsége (MSZP, Fidesz, SZDSZ, MDF, Magyarországi Munkáspárt 2006, Független Kisgazdapárt, Összefogás Magyarországért Centrum) a felkérésnek eleget téve, határidőre megtette javaslatát.

Lamperth áttekintette a beérkezett személyi javaslatokat, és országgyűlési indítványa megtétele előtt konzultációra hívta a négy parlamenti párt vezetőit. A hétfői egyeztetésen részt vett Hiller István, az MSZP elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, valamint Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik