Belföld

Orbán: Magyarország többre képes

Orbán Viktor évértékelőjében beszélt a munkanélküliségről, a családról, az otthonról, és a luxusprofitról. A másfél órás beszédet a szervezők szerint négyezren hallgatták végig a Syma-csarnokban.

A kezdésre, 14 órára teljesen megtelt a Syma-csarnok. A résztvevőket Fidesz feliratos, narancssárga széldzsekis önkéntesek terelgették a helyükre. A közönség soraiban több helyen magyar zászló lengett, fideszes feliratokat lobogtattak, és előkerült a narancssárga V-logó is. A feszült várakozás közepette végül megjelent a két műsorvezető, Kudlik Júlia és Rákay Philip, akik figyelmeztettek mindenkit, hogy mobiltelefonjaikat mindenképpen kapcsolják ki.

Kisfilm az előértékelésről

Kezdésként egy kisfilmet vetítettek le az elmúlt hetek országjárásáról, majd Kudlik Júlia mesélt az ott szerzett élményeiről, egyebek között arról, hogy Pécsett egy valódi szívműtétet látott. Ezután Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke mondott köszöntőt, és kérte fel a volt kormányfőt beszéde megtartására. Külön köszöntötte a rendezvényen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, aki ezen a napon töltötte be 75. életévét. „Változott a világ, de nem eleget” – konferálta fel végül Orbán Viktor évértékelését az egykori miniszter.

Mert Magyarország képes volt rá

Orbán Viktort vastapssal fogadta a közönség, amelyben fiatalok, középkorúak és idősek egyaránt rész vettek. A pártelnök az országot egy gyerekhez hasonlította, akit az ajtófélfához állítottak, hogy lemérjék. Korábban a gyermeknek össze kellett húznia magát, ahogy Orbán mondta, hogy merjünk kicsik lenni, máskor meg egy új mérést vezettek be, a „hantamétert”. De a végén kiderül, hogy nem a gyerek lett nagyobb, hanem a ház lett kisebb – kezdte meg Orbán hosszú beszédét.

A Fidesz elnöke az elmúlt esztendőt a beletörődés évének nevezte. MInt mondta, az ország beletörődött abba, hogy csak kicsit rosszabb, mint tegnap volt, a győzelemre pedig már gondolni sem mer. Az évértékelésnél a volt miniszterelnök egyébként kitért az 1998 és 2002 közötti időszakra is, az elért eredmények között emlegette a Nemzeti Színházat, a Budapest Sportarénát, a párkányi hidat, illetve a Széchenyi kártyát, ezekkel is illusztrálva azt, hogy a kishitűség legyőzhető.

A luxuspolitikából kiábrándultak

Az országjárás pécsi állomásán valaki a következőket mondta neki: „bekanyarodunk-e ha jön a kanyar, vagy megyünk tovább egyenesen a fal felé”. A pártelnök szerint a tízmilliós buszt valaki mostanában nagyon rosszul vezeti, rosszul vesszük be a kanyarokat, példaként említette erre a konvergencia programot. Kiemelte: jelenleg Magyarországon 700 ezer embernek nincs biztos kenyérkereseti lehetősége. Elvált egymástól a jólét és a munka, becsületes munkából nem lehet megélni, ezért munkaalapú gazdaságra van szükség.

Az eddig megszokottakkal ellentétben a pódiumon több vendég ült, akik most nem ismert személyek, hanem átlagemberek voltak. Orbán megszakítva monológját odament az ott ülőkhöz, és kérdezgette őket életükről. Elsőként egy dombóvári úr mondta el, hogy a mezőgazdaságból nem tud megélni, mert a kormány nem törődik velük. Orbán Viktor erre reflektálva mondta, hogy a hivatalos propaganda szerint a gazdák nyertesei a csatlakozásnak, és megkapták a nekik járó uniós pénzeket. Hangsúlyozta: Magyarország Európa élelmiszerlerakó telepévé változott, és a magyar gazdáknak most már a szlovák és lengyel gazdákkal is versenyezniük kell. Tapsvihar közepette mondta el a reménytelen helyzetből vezető kiutat, hogy a gazdatársadalom képviselőjét kell a mezőgazdasági tárca élére állítani.

De nemcsak a vidéken élők, hanem a fiatalok munkanélküliségéről is szóesett. A színpadon ülő Réka azért aggódott, mert egyre több egyetemista készül külföldre menni, mert itthon nem kapnak munkát. A közönség hangos nevetésbe tört ki, amikor Orbán kérdésére, hogy mit fog kezdeni az iskola után, a piruló lány csak annyit válaszolt: meglátjuk az ajánlatokat.

A pártelnök szerint az a baj, hogy a fiataloknak kényszerből kell külföldre menniük, mert a kormány nem becsüli meg őket. Megismételte országjárása során tett javaslatát, és ígéretet tett arra, hogy ha a Fidesz jut kormányra a választások után, akkor július 1-től a társadalombiztosítási járulékot 19 százalékra csökkentik, és letörik a luxusprofitot.

Család: az önzetlen gondoskodás helyszíne

A pártelnök beszélt a családtámogatás problémáiról is. Kifejtette, hogy az asszonyok ma Magyarországon több gyermeket szülnének, de a támogatási rendszer nem segíti ezt eléggé, hiszen a szocialista kormány eltörölte a gyermek után járó adókedvezményt és a gyermekvédelmi támogatást, és ezt a megnövelt családi pótlék sem ellensúlyozza.

A színpadon ülők közül ebben a témában egy roma férfihez és egy idős asszonyhoz fordult. A roma férfi arról szólt, hogy egy SZDSZ-es terv szerint kiemelnék a családból a roma gyerekeket. Ezen kívül elmesélte, hogy akkora lett a gázszámlájuk, hogy nem meri elmondani a szüleinek. Az idős hölgy pedig az unokáiért aggódott: szót emelt a bűnözés és a drogok ellen is.

„A roma közösség számára a felemelkedés az iskolán és a munkán múlik” – válaszolta Orbán a fiatalembernek és a közönségnek, hozzátéve, hogy ehhez több munkahelyre van szükség, és hogy a családi pótlékot megint az iskoláztatáshoz kell kötni. Az idős hölgy problémáira pedig a Fidesz Btk. módosítását ajánlotta figyelmül, amellyel az időseket és a fiatalokat akarják megvédeni.

Az egészségügy és a kórházprivatizáció is helyet kapott az évértékelésen. Orbán többször hibáztatta az SZDSZ politikáját, és emlékeztette az embereket, hogy a Fidesz nem akar privatizációt, mert az állam nem szolgáltathatja ki polgárait az üzleti érdekeknek.

Az árakról úgy fogalmazott, a kormánynak megvannak az eszközei, hogy letörje a luxusprofitot, hiszen kezében a lehetőség, hogy megszabja a villany, a gáz, a vonatjegyek és a kötelező felelősségbizosítás árát. “Ha tavasszal lesz politikai változás, akkor kisebbek lesznek a számlák”– ígérte Orbán.

Otthonteremtés: önálló birodalom

„Bátran mondjuk ki: mi azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy mindenkinek saját otthona legyen” – hangsúlyozta Orbán, aki szerint az otthon nem lehet életcél vagy luxus. Magyarországon leginkább hatvan négyzetméter vagy az alatti lakások épülnek, ezek pedig behatárolják a gyerekvállalási lehetőségeket is. Véleménye szerint az elmúlt esztendő a luxuspolitikából való kiábrándulás éve is lett. Idézve az egyik országértékelő beszélgetésen hallott véleményt, a jelenlegi kormányoldalról szólva kijelentette: „Előbb elkényeztette őket a hatalom, aztán elkényeztették őket a milliárdok”.

Újjá kell éleszteni a magyar szolidaritást

„Elfelejtettük, mi az a magyar szolidaritás, pedig mindig is ismertük, és tudtuk, hogy ez a legfontosabb érték, hiszen ez a keresztény tanítás egyik olyan sarokköve, amit a nem hívők vagy a más vallásúak is elfogadnak és magukénak éreznek, ez az a közös alap, a magyar szolidaritás, amelyen együtt állhatnak jobb- és baloldaliak” – hangsúlyozta Orbán zárásként, aki szerint a következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie. Hozzátette: A választásokon a magyar szolidaritás és a “közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus”, a XXI. század és a múlt század között kell választani.

„Ma nem az a tét, hogy rabok legyünk vagy szabadok, ma az, hogy győztesek leszünk vagy csak résztvevők, vagyis vesztesek, beletörődünk, hogy évről évre rosszabb, vagy elhisszük, hogy élhetünk jobban is. Ez a kérdés, kedves barátaim, hát válasszatok” – zárta beszédét Orbán Viktor. A pártelnök a tőle megszokott “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással búcsúzott közönségétől.

A több mint másfél órás beszéd végén a közönség állva tapsolt, majd Philip kérésére elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A hallgatóság ezután gyorsan összeszedelőzködött és haza indult. A közönség egy része szerint nagyon hasznosakat és jókat mondott a pártelnök, mások viszont csak a végét tartották érdekesnek, a közepét pedig unalmasnak, mert azt már korábban hallották a tévéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik