Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok

Januárban az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mert úgy látja, a jövő évi költségvetési törvényben lehetővé tett forráskivonás alkotmányossági szempontból aggályos. Az OM cáfol.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi: az Országgyűlés decemberben elfogadta azt a törvényt, amelynek egyik pontja „lehetővé teszi a közoktatás központi támogatásának csökkentését, azaz forráskivonást a közoktatásból – bármely évben”.

Mint írja, a jövő évi költségvetési törvényen keresztül ez már meg is valósult, mert 25 milliárd forinttal csökkent a 2005. évi tervezethez képest a normatív jellegű támogatás, és csökkent a fenntartók támogatása is. Felidézi: a PDSZ a kormánnyal való egyeztetéseken folyamatosan jelezte kifogását, s a parlamenti képviselőkhöz fordult hét más szervezettel együtt.

„A tanév közben – az említett törvénnyel – lehetővé tett forráskivonás lehetősége, amely a fenntartók nem kis körét kilátástalan helyzetbe hozhatja, a PDSZ szerint alkotmányosan aggályos, ezért a PDSZ januárban az Alkotmánybírósághoz fordul azért, hogy vizsgálja meg a törvény alkotmányosságát” – zárul Kerpen Gábor közleménye.

Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára közölte: nincs alkotmányossági probléma, nem érti, min alapulnak a PDSZ alkotmányossági aggályai. Mint mondta, a közoktatási törvény jelenleg hatályos szövege előírja, hogy a közoktatási támogatás mértékének meg kell egyeznie az előző évi szinttel, figyelembe véve a tanulók létszámát és a költségek változását. Ez olyan garancia, amivel kevés terület rendelkezik, kiemelt védettséget biztosít az oktatás számára.

Hozzátette: a költségvetés elfogadása minden évben a parlament feladata, s az idei költségvetési vita nyomán mintegy 15 milliárd forinttal növekedett a közoktatás normatív támogatása.

Arató Gergely cáfolta, hogy forráskivonás történne a közoktatásból. Elmondta, hogy az idén 514 milliárd forint volt a normatív támogatás, ezt a tartalékolás 15 milliárd forinttal csökkentette; az összeg jövőre is körülbelül 500 milliárd lesz. Hozzáfűzte, hogy a jelentkező többletköltségeket az áfa és az egészségügyi járulék csökkenése ellensúlyozza.

A gázáremelés kapcsán a politikai államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány teljes mértékben átvállalja a többletköltségeket mind az önkormányzati, mind pedig az alapítványi, illetve egyházi intézmények esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik