Belföld

Átadták petíciójukat az egyházi iskolák

A Felvonulási téren több ezren követelték, hogy a kormány ne csökkentse az egyházi intézmények támogatását. A demonstráció után átadták petíciójukat az oktatási tárca képviselőjének.

Kötelező részvétel

A kiskunfélegyházi katolikus iskola tanulóinak közel 30 százaléka utazott el a szülők, az intézmény tanárainak és dolgozóinak kíséretében a budapesti demonstrációra. Az iskola azért hívta fel magára az érdeklődést, mert a diákjai számára kötelezővé tette a tüntetésen való részvételt. Az iskola igazgatója később úgy nyilatkozott, kommunikációs félreértés történt az osztályfőnökök és a szülők között. Magyar Bálint levélben kérte az egyházak vezetőit, utasítsák az intézményvezetőket, ne éljenek vissza helyzetükkel, ne mozgósítsák a diákokat egy politikai eseményre.


Módosító indítvány előterjesztését követelték a jövő évi költségvetési tervezethez Magyar Bálint oktatási minisztertől az egyházi közoktatási intézmények támogatása miatt tüntetők pénteken, a budapesti Felvonulási téren. Az erről szóló petíciót Friss Péter közoktatás-fejlesztési főosztályvezető vette át, miután a tüntetők közel száz fős csoportja a Felvonulási térről az Oktatási Minisztériumhoz vonult. Friss Péter elmondta: mint minden beadványra, erre is reagálnak rövid időn belül.

A Szülői Közösségek nevű civil szervezet azért hirdette meg a budapesti demonstrációt, mert szerintük a 2006-os költségvetés tervezete szerint évi 5-6 milliárd forinttal kevesebbet kapnának az egyházi oktatási intézmények, mint az államiak. A tüntetés kezdetére sok százan, a szervezők becslése szerint 6-8 ezren gyűltek össze. A szakadó esőben a diákok, szülők és különböző csoportok, az adott iskolák nevét tartalmazó táblákkal, valamint nemzeti zászlókkal vonultak fel.

Hardy F. Gábor, a tüntetést szervező egyesület elnöke „statisztikai csalásnak” nevezte azt, hogy a kormány szerint az egyházi iskolák nagyobb támogatást kapnának, mint az önkormányzatiak. A demonstráción a szülők és intézmények képviselői mellett felszólalt Pápai Lajos győri katolikus megyés püspök is, aki kijelentette: követeljük, hogy a költségvetési törvény tervezetének módosításával szüntessék meg a diszkriminációt, a jogegyenlőtlenséget és állítsák helyre az egyenlő finanszírozást.

Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn cáfolta, hogy diszkrimináció sújtaná az egyházakat, és szerinte a tervezett megmozdulás révén sérülhetnek a tanulók, illetve a szülők oktatással kapcsolatos jogai. Batiz András szerdán okafogyottnak, de legalábbis nehezen értelmezhetőnek nevezte a demonstrációt. A kormányszóvivő ugyanis kijelentette: az egyházi és nem állami intézményfenntartók is kapni fognak a kistérségi társulási, kistelepülési és a bejárók utáni támogatásokból, éppen akkora mértékben, amekkorában ilyen típusú feladatot ellátnak.


Tomka Miklós vallásszociológus csütörtökön a FigyelőNetnek azt nyilatkozta, az elvonások veszélyeztetik a felekezeti iskolák létét. A vallásszociológus szerint a kormány ravasz játékot űz, amikor törvénytelen módon akarja csökkenteni a támogatásokat. Az egyházak ugyanis erre csak a bíróságon kerszetül válaszolhatnak, a per akár két évig is eltarthat. A kormányok pedig addig is megspórolhatják az egyházaknak jutó pénzt.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik