Belföld

SZDSZ-frakcióülésen a jegybankelnök

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és az SZDSZ képviselői egyetértenek abban, hogy a mielőbb szükség van azoknak a reformoknak a végrehajtására, amelyek eredményeként stabilizálódik a gazdaság és bevezethető lesz euró, azonban eltér a véleményük a jegybankelnök nyilatkozataival és szerepfelfogásával kapcsolatban – mondta el Járai és Kuncze, miután a jegybank elnöke részt vett a párt frakcióülésén.

Az MNB elnöke hangsúlyozta: minél hamarabb be kellene vezetni az eurót, de az ehhez szükséges reformoknak még a jelei sem látszanak az idei, de a jövő évi költségvetésben sem. Felvázolta, hogy „ha a már elfogadott szabályok szerint” készül majd a 2007-es és 2008-as büdzsé, akkor az államháztartás egyre rosszabb helyzetbe kerül, amely rontja az ország versenyképességét is. Hozzátette, hogy a reformokra nemcsak az euró, hanem az egész gazdaság stabilizálásának érdekében szükség van.

Jegybankelnökként tett kijelentéseiről és azok SZDSZ-es kritikájáról Járai elmondta: „Ezután is én fogom eldönteni, hogy mit nyilatkozok, úgy gondolom, hogy ez az ország érdeke, és inkább hozzájárul a gazdaság stabilizálásához az, hogyha világosan látjuk a helyzetet, és a valóságos képet látjuk, mint hogyha egy elferdített képet mutatunk be a befektetőknek, és amikor kiderül az igazság, akkor hirtelen nagy kiábrándulás lesz Magyarországból.”


Kuncze Gábor pártelnök közölte: nem értenek egyet a jegybank elnökének szerepfelfogásával, számos alkalommal úgy érzik, hogy az általa elmondottak túlzóak, és adott esetben egyfajta politikai állásfoglalás is érezhető ezekben a megszólalásokban. Hozzátette: Járai ezt a kritikát nem fogadta el. A liberálisok továbbra is úgy vélik, hogyha az MNB elnökének kritikája van a kormány gazdaságpolitikáját illetően, akkor azt belül kell képviselnie, kifelé pedig a magyar valuta értékállóságának őrzése kell legyen a feladata. Egyetértés volt viszont abban, hogy nem az euró „bármikori” bevezetése miatt kell a költségvetés stabilitását helyreállítani a kiadások és a hiány visszafogásával, hanem ez a magyar gazdaság érdeke, és hosszú távú fejlődésének záloga is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik