Belföld

Jövőre négyszázmilliárddal több jut az egészségügyre

A jövő évi költségvetésben négyszázmilliárd forint többletforrás szerepel egészségügyi kiadásokra – közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter pénteken Siófokon.

A 2002. évi bázishoz képest minden évben több mint 300 milliárd forinttal nőtt a működési költségre fordítható összeg, tehát négy év alatt több mint ezermilliárd forint került az egészségügybe – hangoztatta Rácz Jenő a somogyi egészségügyi dolgozók előtt.

A miniszter szerint jelentős változás lesz, hogy az egészségbiztosítási alap tervezett hiánya a 350 milliárd forintról körülbelül 31 milliárd forintra csökkent, annak következtében, hogy az adók és a járulékokról szóló törvényjavaslatban mintegy 303 milliárd forintnyi összeg bekerült a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az egyébként jogosultsággal nem rendelkezők egészségügyi ellátásának finanszírozására.

Ugyancsak fontos változásnak nevezte, hogy a közvetlen finanszírozásban megszűnik az úgynevezett önálló fekvő-, illetve járóbeteg kassza, “egy összenyitott szakellátási kasszával fogunk gazdálkodni”, ami elmondása szerint azt is jelenti, hogy “ettől kezdve az OEP és az Egészségügyi Minisztérium gazdálkodik ezzel a pénzzel, nem kell ehhez kormány vagy pénzügyminiszteri jóváhagyás, hogy adott esetben egyik helyről a másikra lehessen pénzt átcsoportosítani”.

A miniszter a költségvetés újszerű elemeként megemlítette, az orvosokat érdekeltté kívánják tenni abban, hogy azonos hatóanyag esetén az olcsóbb gyógyszert írják fel, ezért erre 8,4 milliárd forintot különítenek el a büdzsében, amiből a háziorvosi-, illetve szakellátási kasszába utalhatnak annyit, “amennyit egyébként az orvosok utalványozási szokása lehetővé tesz” – hangsúlyozta Rácz Jenő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik