Közélet

Szuverenisták néven, a Mi Hazánk részvételével alakulhat új szélsőjobboldali frakció az EP-ben

Eördögh Lola / 24.hu
Eördögh Lola / 24.hu

Szuverenisták néven jöhet létre új, szélsőjobboldali pártokból álló frakció az Európai Parlamentben, írja több egybehangzó értesülés alapján az EUrologus. A lap úgy tudja, hogy egy emailben egy meg nem nevezett párt képviselője az Európai Parlamentben azt kérte, hogy a parlament adminisztrációja biztosítson 100 fős helyiséget és étkeztetést az új képviselőcsoport alakuló ülésére június 27-én 10 órára.

Az új képviselőcsoport létrehozását az idei választáson 17 mandátumot szerző Alternatíva Németországnak (AfD) kezdeményezi, és az alábbi jobboldali pártok csatlakozhatnak (zárójelben az elnyert mandátumuk száma):

  • az SOS Románia (2),
  • a spanyol SeAcabó La Fiesta (3),
  • a görög NIHK (1),
  • a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (6),
  • a szlovákiai Hnutie Republika (2)
  • és a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1).

Az új csoportnak tehát a fentiek alapján hét országból 32 képviselője lesz (a frakcióalapítás feltétele minimum 23 képviselő legalább 7 tagállamból). Ezzel nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalást kaphatnak, mintha csak független képviselők lennének, ám az új frakció létrejöttével még tovább darabolódik az EP jobb széle: az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia (ID) után ez lesz a harmadik szélsőjobboldali formáció.

Májusban az AfD-t azután zárta ki soraiból az Identitás és Demokrácia, hogy a német szélsőjobboldali párt EP-listavezetője, Maximilian Krah egy interjújában arról beszélt, hogy szerinte a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Az ID legerősebb pártjának, a francia Nemzeti Tömörülésnek a vezető politikusa, Marine Le Pen az eset után elhatárolódott Krahtól, és kijelentette, hogy az AfD a radikálisok foglya.

A választások előtt a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László a lapunknak adott interjújában is megerősítette, hogy egy teljesen új frakció létrehozásán dolgoznak az AfD vezetésével. A június 9-ei EP-választáson a Mi Hazánk a szavazatok 6,7 százalékát szerezte meg, a párt színeiben Borvendég Zsuzsanna történész szerzett mandátumot.

Mi Hazánk: a napokban eldől, hogy tudunk-e csatlakozni az új frakcióhoz

A 24.hu kérdésére a Mi Hazánk elárulta, hogy valóban ahhoz a frakcióhoz tervez csatlakozni a párt, amelyről az EUrologus írt, de a tárgyalások még zajlanak.

„Igen, ez az a frakció, amelynek létrehozásán az európai szövetségeseinkkel már jó ideje dolgozunk. A napokban még intenzív tárgyalások zajlanak, van több kritikus kérdés, amelyet tisztáznunk kell, de várhatóan a napokban eldől, hogy tudunk-e csatlakozni az új frakcióhoz” – válaszolta lapunknak a Mi Hazánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik