Belföld

Deutsch feljelentette Gyurcsányt

Deutsch Tamás a Legfőbb Ügyészséghez fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori üzleti tevékenysége kapcsán. A feljelentésre maga a kormányfő szólította fel a fideszes politikust, még októberben.

Október 12-én az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló parlamenti bizottsági meghallgatásán Deutsch Tamás hosszasan kérdezte a miniszterelnököt a Szalay utcai ingatlanokról. Gyurcsány Ferenc magyarázata végén felszólította a fideszes politikust, hogy „legyen bátor, jelentse fel”. A testület ülésén Deutsch ezután úgy nyilatkozott, hogy ezt a „legrövidebb időn belül” meg is teszi, mert úgy látja, a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban az eddig megismert dokumentumok azt támasztják alá, hogy „bűncselekmény elkövetésének a gyanúja” vetődik fel.

Az egykori sportminiszter azért döntött későbbi utódja feljelentése mellett, mert szerinte a miniszterelnök parlamenti bizottsági meghallgatásán kiderült, hogy a kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt.-nek a Szalay utcai ingatlannal kapcsolatos ügyletei legkevesebb 247 millió 800 ezer forinttal gazdagították a jelenlegi miniszterelnököt és cégét az állam rovására. Az érintett Szalay utcai ház negyedik és ötödik emeletét ugyanis az első ingatlanbecslés során 16 millió 40 ezer forintra értékelték, pár hónapra rá – a felújítás után – azonban ez az érték már 45 millió 300 ezer forint lett.

Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc úgy védekezett, hogy egy ingatlannak az értéke felújítás előtt és után eltérhet egymástól, így tulajdonképpen nem is ugyanarról az ingatlanról van szó.

Deutsch Tamás egy sajtótájékoztatón azt is elmondta: 1995 januárjában az állam eladta a Szalay utcai ingatlant Gyurcsány cégének, és még áprilisában az állam tulajdonában lévő Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. tíz évre visszabérelte azt. Deutsch Tamás szerint azonban a visszabérlésről szóló szerződést 1995. április 4-én Gyurcsány Ferenc az Országgyűlési Képviselői Klub egyesületi titkáraként írta alá, csakhogy az egyesület ebben az időpontban jogilag nem létezett, hiszen annak bejegyzésére csak később, 1995. május 15-én került sor. Gyurcsány Ferenc tehát egy nem létező jogi személy nem létező képviselőjeként járt el, így az aláírt szerződés semmis Deutsch szerint.


Az ügyészségi bejelentéséről Deutsch Tamás a Heti Válasz holnap megjelenő számában közölt interjújában is beszélt. “Nem szeretnék a Fidesz pártfőügyésze lenni. Ám van néhány alapvonása a gyurcsányizmusnak, amit világossá kell tennünk. Az egyik ilyen vonást a pszichológiatudomány már réges-rég feltárta: állítsd pontosan az ellenkezőjét annak, amit teszel, és az ellenfeledet vádold meg azzal, amit valójában te csináltál. Gyurcsány Ferenc meggazdagodása javarészt az üzleti és közösségi tisztességet sértő ügyletekről szól. És erre mit tesz? Agresszív, moralizáló szózatokkal inti rendre, vádolja meg politikai ellenfeleit. Ilyen helyzetben indulat nélkül, dokumentumokkal alátámasztva kell kimondani: a miniszterelnök úr lízingelős-visszabérlős előélete az, ami erkölcsi és jogi normákba ütközik, nem pedig másé” – nyilatkozta Deutsch Tamás a Heti Válasznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik