Belföld

Utolsó fázisban az SZDSZ programja

Kedd délután kezdődik az SZDSZ választási program, A szabadság rendszerei című fejezetének vitája, amely többek között a kisebb, hatékonyabb államról, a növekvő női esélyegyenlőségről, a kulturális és véleménynyilvánítási szabadságról szól.

Az SZDSZ 250 fős parlamentet, kétfordulós, vegyes választási rendszert képzel el, és az ebből származó mintegy 1,5 milliárd forintos megtakarításból szakértői háttérbázist építene ki. Az önkormányzati képviselők létszámát pedig a felére kellene csökkenteni – mondta Fodor Gábor.

Sándor Klára ügyvivő szerint növelni kell a nők esélyegyenlőségét. A nőkkel szembeni előítéletek csökkentésére társadalmi vitát kell kezdeményezni, vagy akár a tankönyvakkreditáció szempontjává kell tenni. Hozzáfűzte, hogy amíg nincs a vezető pozíciók mintegy 30 százalékában nő, addig nincs remény a változásra, és a törvényalkotásban sem érvényesülhetnek kellően a női szempontok. Az unióban Magyarországon a legalacsonyabb, 9,1 százalék a női képviselők aránya.

Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint az elektronikus szólásszabadságról szóló törvény alkalmazására kell figyelmet fordítani, amely visszaállíthatja a bizalmat a politika és a közélet iránt. Például azzal, hogy az állampolgárok véleményezhetik a készülő jogszabályokat. Fontosnak nevezte a modern digitális média elterjedésének segítését, és a médiatörvény radikális átalakítását.

Fodor Gábor ügyvivő elmondta: a vitaszakasz a programkészítés utolsó fázisa, az SZDSZ a honi politikai pártok közül elsőként, mintegy fél évvel a választások előtt a választópolgárok kezébe fogja adni programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik