Belföld

Semjén: az államnak el kell ismernie a templomi esküvőt

Jobboldali győzelem esetén megvalósulhat templomi esküvő állami elismerése, a kötelezően választható etikaóra az iskolákban, és változások lesznek az egyházfinanszírozásban is – írja a hétfői Népszabadság.

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közös listával indul a jövő évi választásokon. Még javában folyik a programegyeztetés, de Semjén Zsolt fideszes képviselő, a KDNP elnöke szerint annyi biztosra vehető, hogy a kereszténydemokraták markáns egyház-politikai elképzelésekkel jelentkeznek.

Az előző kormány sok gazdasági és politikai gesztust tett a nagy keresztény egyházak felé, és tett volna többet is, ha 2002-ben a jobboldal nem szenved vereséget a választásokon. Az akkori ígéretek most újra előkerülnek. Ilyen például a templomi esküvő állami elismertetése.

A vallásos emberek – mondta lapunknak Semjén Zsolt – többnyire kényszerű kötelességként élik meg az állami esküvőt, számukra az egyházi szertartás a fontos. Ha az állam hivatalosan is elismerné a templomban kötött házasságot, senkinek a jogai nem sérülnének, viszont megszűnne egy fölösleges bürokratikus procedúra – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egyik egyházat sem zárnák ki ebből a lehetőségből, csak bizonyos formai követelményeknek kellene eleget tenni. Az egyházi eljárás nem ellenkezhet majd az állami családjogi törvényekkel, így arra sem lesz mód, hogy egy adott vallási közösségben legalizálják a többnejűséget, vagy homoszexuális párokat adjanak össze.

A megvalósulatlan, és ismét programba vett tervek között szerepel egy új tantárgy, a “kötelezően választható” etika bevezetése. Ez több lépcsőben történne. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy nem a hitoktatás kötelezővé tételéről van szó: mindenki maga dönthetné el, hogy vallási vagy nem vallási alapú etikai ismereteket szeretne elsajátítani.

A jobboldal győzelme esetén változások várhatók az egyházak támogatási rendszerében is. Felszámolnák azokat a “durva egyenlőtlenségeket”, amelyek Semjén szerint súlyos hátrányt okoznak az egyházaknak. A jelenlegi kormány – állította – sok milliárd forinttal károsította meg az egyházakat, annak ellenére, hogy a felekezeti intézmények finanszírozásáról, vagy például az egyházi ingatlanok tulajdonrendezéséről törvények és nemzetközi szerződések rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik