Belföld

Lezárult az Összegzés napja

A kérdőívekre adott válaszokból egy szenvedő ország képe bontakozott ki – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Konzultációt lezáró rendezvényen, a budapesti Felvonulási téren, amelyre közel 35 ezren látogattak el.

MSZP: Orbán hibásan értékelt

Orbán Viktor az úgynevezett „összegzés napján” hibásan összegezte az ország állapotát – áll az MSZP közleményében. Valójában nem az ország szekere akadt el, mint állította, hanem ő akar fordítva ülni a bakon, amikor a rendszerváltást megkérdőjelezve, ismét a múlt felé kormányozná a szekeret. A fő mumusnak megint csak a magántulajdont mutatta be, a visszaállamosítással kacérkodva. A szocialisták szerint felelős politikus ne a magántulajdonnak, hanem a szegénységnek, üzenjen hadat.

Józan, megfontolt, mélyreható változásokra, új gazdaságra, új államra, új politikára van szükség Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az új gazdaság eszköze az adók jelentős visszafogása, az új államé a bürokrácia csökkentése, az új politikáé pedig a politikusok számának radikális mérséklése – tette hozzá a volt miniszterelnök. Véleménye szerint ha nem lesz meg a változás, akkor Magyarország néhány éven belül csődbe juthat.


Ugyanis a nemzeti konzultációból egy szenvedő ország képe mutatkozik meg. Mivel mindenki szenved valamitől, a miniszterelnök például attól, hogy nem lehet egyszerre “király és jobbágy”, milliárdos üzletember és Magyarország kormányfője. Szerinte ezért a nemzeti konzultáció igazi küldetése, hogy nem kötelező szenvedni.


Orbán Viktor beszédét a téren felállított sátorban mintegy 3500-an, a felvonulási tér többi részén pedig a szervezők becslései szerint mintegy 30 ezren kísérték figyelemmel kivetítőkön.


A térre érkezők egy programfüzetet és egy nemzeti konzultációs matricával ellátott almát kaptak a szervezőktől. A szabadtéri színpadon Rákay Philip köszöntője után fellépett a Négy Évszak vonósnégyes, később pedig az Edda adott rövid koncertet. Egy kisebb sátorban a Nemzeti Konzultációs Testület tagjaival lehetett beszélgetni.


Pozsgai Imre: az állam elherdálta vagyonát


“Ha az államot igazi gazdává tesszük, akkor ebben a társadalomban lesz védelmezője a szuverenitásnak, a nemzeti függetlenségnek, lesz becsülete a nemzeti ügynek, és lesz az egész Kárpát-medence magyarságának egyetlen közös állampolgársága” – mondta beszédében Pozsgay Imre.


A politikus beszéde elején a Nemzeti Konzultációs Testületben vállalt szerepéről megjegyezte: bár Orbán Viktorral más úton indultak, a nemzet érdekében találtak közös ügyet a kézfogásra.


Szerinte az állam elhagyta a szolgálati helyét, de magánál tartotta azokat az eszközöket, amelyeket 40 esztendő alatt felhalmozott, majd “azt egy fatálisan rossz politikai döntés után privatizációnak nevezett prédában közprédára bocsátotta.”



Ajánlott videó

Olvasói sztorik