Belföld

Gyurcsány Ferenc: új fejezet a magyar-amerikai kapcsolatokban

Új fejezet nyitásáról beszélt a magyar-amerikai kapcsolatokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban, fontosnak és reménykeltőnek nevezve az Egyesült Államokban tett látogatását.

A kormányfő úgy látja: Bush elnök és az egész amerikai kormányzat számon tartja, hogy az Amerikát ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás után az akkori kormány nem utasította vissza a MIÉP azon megállapítását, hogy Amerika rászolgált sorsára. Mint mondta, ez Amerikát szíven ütötte.

Gyurcsány szerint az előző miniszterelnök, Medgyessy Péter két korábbi amerikai látogatásával előkészítette, hogy új fejezet nyílhasson a két ország kapcsolatában a történelmi jelentőségű mostani találkozóval. Soha nem volt ilyen nyitottság és megértés egymás iránt – fogalmazott Gyurcsány a lapinterjúban. “Nagyon mélyről kellett kezdeni 2002-ben (…) minden tekintetben hálásnak kell lennünk Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak, mert ő két látogatásával előkészítette azt, hogy én – harmadszorra ideérkezve – alapvetően új fejezetet tudjak nyitni a két ország kapcsolatában – mondta a miniszterelnök a szombaton véget ért egyesült államokbeli útjáról a Vasárnapi Hírek című lapnak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik